Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

§ 5. Особливості статусу суддів військових судів

Статус суддів військових судів визначено Конституцією Ук­раїни, Законом України «Про статус суддів» та ін.

Перше призначення на посаду військового судді, як зазначено в ст. 128 Конституції, строком на п'ять років здійснює Президент України. Всіх інших суддів обирає Верховна Рада України без­строково.

Суддями військових судів можуть бути громадяни України, які відповідають вимогам ст. 7 Закону України «Про статус суддів», перебувають на військовій службі та мають військове звання офі­церського складу.

Глава 5. Військові суди

125

Кількість суддів у військових судах встановлює Президент України за поданням Голови Верховного Суду або Міністра юс­тиції.

Закон України «Про статус суддів» закріплює право суддів військових судів на відставку. За звільнення з військової служби та виходу у відставку судді військових судів за їхнім вибором ма­ють право на одержання щомісячного довічного утримання та інших пільг або на одержання пенсії, встановленої законодавством для військовослужбовців. Суддю військового суду не може бути звільнено з військової служби; винятком є такі випадки: за влас­ним бажанням, за станом здоров'я, а також у разі досягнення шістдесятип'ятирічного віку.

Особливість статусу військових суддів відповідно до ст. 63 За­кону України «Про судоустрій України» полягає в тому, що судді військових судів перебувають на військовій службі й входять до штатної чисельності Збройних Сил України. Президент України за поданням Голови Верховного Суду України, якщо інше не вста­новлено законом, присвоює їм військові звання. Строки та поря­док присвоєння військових звань, порядок звільнення з військової служби суддів визначено законом. Військового суддю, крім здійснення правосуддя, не можна залучати до виконання інших обов'язків військової служби.

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте систему військових судів в Україні.

2. Які повноваження військових судів гарнізонів? ■?•■

3. Назвіть повноваження військових судів регіону й Військо-во-Морських Сил.

4. Як організовано роботу військових судів?

Глава 6

ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ

§ 1. Місце Верховного Сулу України в судовій системі. Його повноваження, склад та порядок обрання

У Конституції України визначено, що найвищим судовим ор­ганом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд Ук­раїни (ст. 125).

Місце і роль Верховного Суду України в системі судів визнача­ються покладеними на нього обов'язками. Насамперед, це забезпе­чення однакового застосування законодавства судами загальної юрисдикції.

Відповідно до ст. 47 Закону України «Про судоустрій України» Верховний Суд України:

1) розглядає у касаційному порядку рішення загальних судів у справах, віднесених до його підсудності процесуальним законом; переглядає в порядку повторної касації усі інші справи, розглянуті судами загальної юрисдикції в касаційному порядку; у випадках, передбачених законом, розглядає інші справи, пов'язані з виключ­ними обставинами;

2) дає судам роз'яснення з питань застосування законодавства на основі узагальнення судової практики та аналізу судової стати­стики; у разі необхідності визнає нечинними роз'яснення Пленуму вищого спеціалізованого суду з питань застосування спеціалізова­ними судами законодавства при вирішенні справ відповідної судо­вої юрисдикції;

3) дає висновок щодо наявності чи відсутності в діяннях, у яких звинувачується Президент України, ознак державної зради або іншого злочину; надає за зверненням Верховної Ради України пись-