Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

§ 4. Організація роботи апеляційних судів

Організацію роботи судів другої ланки покладено на голову суду та його заступників. Голова суду здійснює загальне керівництво. Заступники голови суду відповідають за стан діловодства у відпо­відних структурних підрозділах апарату суду.

До апарату апеляційного суду й прирівняних до нього судів вхо­дять помічник голови суду, завідувач канцелярії, секретарі суду, секретарі судового засідання, консультант, діловод, судовий роз­порядник, архіваріус, завідувач господарства.

Завідувач канцелярії організовує роботу канцелярії; керує ро­ботою секретарів, діловодів, друкарок, архіваріуса; організовує црийом відвідувачів, доповідає голові суду або заступникам про кореспонденцію, що надійшла до суду; здійснює контроль за веден­ням документів первинного обліку, нарядів, обліку й реєстрації звернень громадян і юридичних осіб та строками їхнього вирішен­ня; контролює відправку справ зі скаргами, поданнями, протеста­ми до вищої ланки судової системи.

На секретарів суду покладено: виконання доручень голови суду, заступників голови суду та завідувача канцелярії; реєстрацію, облік і зберігання кримінальних, цивільних, про адміністративні право­порушення та інших справ і матеріалів; ведення картотек, журналів^

Глава 4. Апеляційні суди

117

нарядів; оформлення документів щодо звернення до виконання вироків, рішень, ухвал, постанов суду й контроль за одержанням повідомлень про виконання; облік і зберігання речових доказів (та­кож може бути покладено на судового розпорядника) тощо.

Секретарі судового засідання ведуть протокол судового засі­дання; оформляють справи після їхнього розгляду; ведуть журнал судових засідань; викликають засідателів і обліковують їхню ро­боту, складають і вивішують списки справ, призначених до розгля­ду в судовому засіданні, тощо.

Консультант суду проводить роботу з обліку законодавства й судової практики; бере участь в узагальненні судової практики та обліковує цю роботу.

Голова обласного суду може мати в складі суду помічника, на якого покладають: збирання, узагальнення пропозицій і підготовку проекту плану роботи суду; контроль за виконанням плану роботи суду; організацію та аналіз роботи з вирішення звернень громадян і юридичних осіб; діловодство по кадрах, ведення книги наказів; ведення судової статистики (може виконувати консультант з пи­тань статистики), правильне та своєчасне складання звітів; підго­товку даних судової статистики та інших матеріалів для розгляду на оперативних нарадах, засіданнях президії; контроль за виконан­ням рішень оперативних нарад і засідань президії; забезпечення зв'язку із засобами масової інформації, правоохоронними органа­ми та підготовку відповідних матеріалів.

Судовий розпорядник, про якого згадували раніше, забезпечує додержання порядку в залі судового засідання та приміщенні суду; контролює наявність наочної довідкової інформації, а саме: покаж­чиків кабінетів, графіків прийому громадян, зразків процесуаль­них документів, списків розгляду справ; забезпечує виконання роз­поряджень головуючого щодо порушників у судовому засіданні — складання відповідного протоколу; за потреби викликає праців­ників міліції для наведення порядку в залі судового засідання та приміщенні суду; запрошує свідків до залу, стежить за тим, щоб недопитані свідки не спілкувалися з допитаними; у виняткових випадках для забезпечення оперативного розгляду справ терміно­во доставляє листи, запити, інші документи; контролює своєчасну доставку до суду конвойною службою осіб, які перебувають під

118

Розділ II. Суд України

вартою, та своєчасне виготовлення й вручення конвойній службі необхідних документів; обліковує й зберігає речові докази; за по­треби забезпечує доставку речових доказів у встановленому по­рядку на судове засідання. >: , Діловод веде облік вхідної і вихідної кореспонденції.

■ if,

Питання для самоконтролю

1. Назвіть склад і повноваження апеляційного суду.

2. Розкрийте повноваження голови, заступників голови та судді апеляційного суду.

*■ 3-Як організовано роботу апеляційного суду?

.! '_»