Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 3. Державна податкова служба

245

— використовуючи накопичені масиви інформації, проводять аналітичні дослідження з метою визначення стратегії та напрямів роботи щодо виявлення юридичних або фізичних осіб і/або орга­нізованих злочинних угруповань, причетних до відмивання до­ходів, одержаних злочинним шляхом, а також розробки схем, ме­ханізмів і технологій, які при цьому застосовують;

— проводять заходи по протидії легалізації («відмиванню») доходів, одержаних злочинним шляхом, пошуку, арешту та кон­фіскації таких доходів (коштів, майна, майнових прав та інших матеріальних цінностей), для чого:

— здійснюють відповідно до чинного законодавства та встанов­леного ДПА України порядку перевірки (розслідування) фінансо­во-майнових операцій з метою виявлення фактів маскування не­законного походження доходів, їхнього справжнього характеру та джерел набуття, місця знаходження, переміщення (в т. ч. з прове­денням міжнародних трансакцій) і використання;

— встановлюють схеми та механізми маскування незаконного походження доходів, їхнього місцезнаходження, справжній харак­тер і джерела набуття;

— інформують органи прокуратури та інші правоохоронні орга­ни про виявлені в процесі діяльності факти правопорушень, відне­сених до їхньої компетенції;

— здійснюють оперативно-розшукові заходи щодо виявлення фактів «відмивання» доходів, у т. ч. за запитами іноземних держав;

— співпрацюють із слідчими підрозділами податкової міліції, прокуратури, іншими правоохоронними органами з питань розслі­дування кримінальних справ, пов'язаних із відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом;

— розробляють, узгоджують і супроводжують у органах вико­навчої та законодавчої влади України проекти законодавчих актів, які відповідають меті боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом.

5 квітня 2001 року Верховна Рада України прийняла новий Кримінальний кодекс України, який увів кримінальну відпові­дальність за легалізацію (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутого злочинним шляхом (ст. 209). Зі вступом у дію з 1 вересня 2001 року ст. 209 КК України розпочався новий етап бо­ротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом.

Наступним етапом боротьби з відмиванням «брудних» коштів було прийняття Верховною Радою України Закону України «Про

запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одер­жаних злочинним шляхом» від 28 листопада 2002 року № 249-IV, який вступив у дію з червня 2003 року.

Таким чином, на законодавчому рівні було усунено перешкоди, що заважали боротьбі з відмиванням доходів, одержаних злочин­ним шляхом.

Але для покращення роботи щодо викриття та попередження легалізації «брудних» коштів необхідно не тільки законодавче вре­гулювання цього питання, а також і модернізація функцій і струк­тури спеціальних підрозділів боротьби з відмиванням доходів, одер­жаних злочинним шляхом.

Разом з тим, з моменту свого створення Державна податкова адміністрація України забезпечує стале надходження податків до бюджету, працює над удосконаленням виконавчого управління, докладає зусиль для розвитку операційної діяльності, боротьби зі злочинністю в сфері оподаткування. Це дозволяє зміцнювати її становище як відомства, відповідального за надходження коштів до бюджету. Водночас наявна податкова система виявилася неадек­ватною до умов перехідної економіки, оскільки неповною мірою забезпечує розвиток економічних реформ, добровільну сплату по­датків. У результаті це зумовило певну напруженість у відносинах між податковою службою та суспільством.

Враховуючи зазначене, керівництво ДПА України прийняло рішення про розгортання довгострокової Програми модернізації державної податкової служби, в тому числі підрозділів боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, з метою ефек­тивнішої роботи щодо викриття та попередження легалізації «бруд­них» коштів. її має бути завершено до 2012 року.

Аналіз діяльності податкової міліції щодо виявлення фактів приховування доходів від оподаткування або маскування їх неза­конного походження, виявлення справжнього характеру й джерел набуття, місцезнаходження та переміщення, розміру, використан­ня, в тому числі для здійснення підприємницької діяльності, іншої господарської, інвестиційної, благодійної діяльності, розрахунко­вих і кредитних операцій, показав, що основну роботу в цьому на­прямі здійснюють на районному рівні. Разом з тим, підрозділи по боротьбі з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, створено на стратегічному та тактичному рівнях. Тому, для ефек-

246

Розділ III, Правоохоронні органи України

тивнішого проведення роботи щодо протидії відмиванню «бруд­них» коштів, потрібно створити відповідні підрозділи в міжрайон­них податкових інспекціях.

Вищезазначені пропозиції враховано в майбутній структурі Державної податкової служби України, що зумовить повнішу та якіснішу роботу щодо викриття та попередження легалізації «бруд­них» коштів у регіонах.

Крім того, Департамент боротьби з відмиванням доходів, одер­жаних злочинним шляхом, спільно з управлінням модернізації по­даткової міліції Департаменту розвитку та модернізації ДПС виз­начають методику та розробляють методичні рекомендації щодо проведення діяльності по викриттю та попередженню відмивання «брудних» коштів.

Водночас Науково-дослідний центр Академії державної подат­кової служби проводить дослідження криміногенної ситуації в ок­ремих галузях господарювання та надає рекомендації щодо шляхів і схем викриття легалізації «брудних» коштів.

З вищенаведеного видно, що модернізація діяльності та функцій підрозділів боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочин­ним шляхом, і постійне вивчення шляхів і методів легалізації «бруд­них» коштів впливає на повноту та якість викриття злочинів, по­в'язаних із відмиванням «брудних» коштів.

4. Досудове слідство співробітники слідчих підрозділів подат­кової міліції проводять згідно з кримінальним і кримінально-про­цесуальним законодавством України.

У зв'язку з прийняттям у 2001 році нового Кримінального ко­дексу України та внесенням змін до Кримінально-процесуального кодексу України в справах про злочини, передбачені статтями 204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів), 207 (Ухилення від повернення виручки в іноземній валюті), 208 (Незаконне відкриття або вико­ристання за межами України валютних рахунків), 209 (Легаліза­ція (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих зло­чинним шляхом), частинами 2, 3, 4 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів), статтями 216 (Не­законне виготовлення, підроблення, використання або збут неза­конно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного збору чи контрольних марок), 218 (Фіктивне банкрутство) Кримі­нального кодексу України, досудове слідство проводять слідчі по­даткової міліції.