Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 3. Державна податкова служба

247

Якщо під час розслідування цих злочинів буде встановлено зло­чини, передбачені статтями 191, 192, 200, 201, 202, 203, 205, 213, 215, 219, 220, 221, 255, 358, 364, 366 та 367 КК, вчинені особою, щодо якої ведуть слідство, або іншою особою, якщо вони пов'язані зі злочинами, вчиненими особою, щодо якої ведуть слідство, їх розслідують слідчі податкової міліції.

У разі викриття злочину, який віднесено до компетенції слідчих податкової міліції, вони порушують кримінальну справу та роз­слідують її у повному обсязі, застосовуючи передбачені законо­давством заходи для всебічного, повного й об'єктивного дослід­ження всіх обставин справи.

Слідче управління податкової міліції забезпечує організацій­но-методичне керівництво діяльністю слідчих підрозділів органів ДПС. Воно здійснює процесуальний контроль за провадженням попереднього слідства та надає практичну допомогу в розслідуванні найскладніших злочинів. Слідче управління та регіональні слідчі відділи або відділення становлять єдиний централізований слідчий апарат податкової міліції з виключно процесуальною підлеглістю та підзвітністю нижчих органів вищим.

5. Боротьбу із з корупцією в органах ДПС проводять спеціально створені підрозділи податкової міліції, які, відповідно, підпорядко­вуються Управлінню по боротьбі з корупцією та безпеки в органах ДПС. Законодавчою базою діяльності цих підрозділів є Закон Ук­раїни «Про боротьбу з корупцією». Згідно з цим уповноважені підроз­діли здійснюють оперативні та слідчі дії для запобігання й викриття корупційних діянь та інших правопорушень, пов'язаних із коруп­цією в системі органів ДПС.

6. Забезпечення безпеки працівників органів державної податко­вої служби та захист їх від протиправних посягань, пов'язаних із виконанням ними посадових обов'язків, здійснюють спеціально вповноважені підрозділи податкової міліції. Створення зазначе­них підрозділів обумовлено специфікою діяльності працівників податкової служби, які під час виконання посадових обов'язків часто стикаються з образами, погрозами щодо себе та близьких осіб, нанесенням ушкоджень, вбивством чи знищенням належного їм майна, залякуванням, психічним тиском, хуліганськими або про­вокуючими діями з боку осіб, які мають сплачувати податки.

7. Охорона особистоїта громадської безпеки. Крім того, згідно з Законом України «Про державну податкову службу в Україні» на співробітників податкової міліції покладено обов'язок незалежно

248

Розділ III. Правоохоронні органи України 1 Глава 3. Державна податкова служба

від посади, яку вони обіймають, місцеперебування й часу в разі звернення до них громадян або посадових осіб із заявою чи по­відомленням про загрозу особистій чи громадській безпеці або в разі безпосереднього виявлення такої загрози вжити заходів щодо запобігання правопорушенню та його припинення, рятування лю­дей, надання допомоги особам, що її потребують, встановлення й затримання осіб, які вчинили правопорушення, охорони місця події і повідомлення про це в найближчий орган внутрішніх справ.

Податкова міліція відповідно до покладених на неї завдань має право:

• приймати й реєструвати заяви, повідомлення та іншу інфор­мацію про злочини й правопорушення, віднесені до її компетенції, у встановленому порядку перевіряти їх і приймати щодо них пе­редбачені законом рішення;

• здійснювати досудову підготовку матеріалів за протоколь­ною формою, вживати заходів щодо відшкодування заподіяних державі збитків;

• виявляти причини й умови, що сприяли вчиненню злочинів та інших правопорушень у сфері оподаткування, вживати заходів щодо їх усунення;

• збирати, аналізувати й узагальнювати інформацію щодо по-

249

даткуванням.

Посадова особа податкової міліції у межах повноважень, нада­них законодавством, самостійно приймає рішення й несе за свої протиправні дії або бездіяльність дисциплінарну або іншу, перед­бачену законодавством, відповідальність. Посадова особа подат­кової міліції, яка виконує свої обов'язки відповідно до наданих законодавством повноважень і в межах закону, не несе відпові­дальності за заподіяні збитки. Такі збитки компенсують за раху­нок держави.