Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 5. Адвокатура в Україні

353

ресів. Адвокат зобов'язаний не допускати в своїй професійній діяль­ності компромісів, які б применшували його незалежність, з метою догодити суду, іншим державним органам, третім особам або клієнту, якщо такі компроміси розходяться із законними інтереса­ми клієнта й перешкоджають належному наданню йому правової допомоги.

Адвокат не повинен займатися іншою діяльністю, яка б ставила його в юридичну, матеріальну або моральну залежність від інших осіб, підпорядковувала б його вказівкам або правилам, які можуть суперечити нормам чинного законодавства про адвокатуру. .

Адвокат не повинен під час виконання доручення клієнта ке­руватися вказівками інших осіб щодо змісту, форм, методів, по­слідовності й часу здійснення його професійних прав і обов'язків, якщо вони суперечать його власному уявленню про оптимальний варіант виконання доручення клієнта.

Сутність принципу додержання законності в діяльності адво­ката полягає в тому, що він зобов'язаний не порушувати чинного законодавства України, сприяти утвердженню й практичній реа­лізації принципів верховенства права та законності, вживати всі свої знання та професійну майстерність для належного захисту й представництва прав і законних інтересів громадян і юридичних осіб.

Адвокат не може давати клієнту поради, свідомо спрямовані на полегшення вчинення правопорушень, або іншим чином умис­но сприяти їх вчиненню.

Адвокат не має права в своїй професійній діяльності вдавати­ся до засобів і методів, що суперечать чинному законодавству.

У своєму приватному житті адвокат також зобов'язаний додер­жуватися закону, не вчиняти правопорушень і умисно не сприяти .вчиненню їх.

Додержання принципу конфіденційності є необхідною та най­важливішою передумовою довірчих відносин між адвокатом і клієнтом, без яких неможливо належне надання правової допо­моги. Отже, збереження конфіденційності будь-якої інформації, отриманої адвокатом від клієнта, а також про клієнта або інших осіб у процесі здійснення адвокатської діяльності, є правом адво­ката у відносинах з усіма суб'єктами права, які можуть вимагати розголошення такої інформації, та обов'язком щодо клієнта й тих осіб, кого ця інформація стосується.

354

Розділ IV. Правозахисні органи України

Конфіденційність певної інформації, яку охороняють правила ст. 4 Закону України «Про адвокатуру» може бути скасована тільки особою, заінтересованою в її додержанні (або спадкоємцями такої фізичної особи чи правонаступниками юридичної особи), в пись­мовій або іншій зафіксованій формі.

Адвокат не відповідає за порушення цього принципу в разі до­питу його в установленому законом порядку як свідка щодо обста­вин, які виходять за межі предмета адвокатської таємниці, визна­ченого чинним законодавством, хоч і охопленого предметом кон­фіденційної інформації.

Розголошення відомостей, що становлять адвокатську таєм­ницю, заборонено за будь-яких обставин, включаючи незаконні спроби органів дізнання, досудового слідства й суду допитати ад­воката про обставини, що є адвокатською таємницею.

Адвокат (адвокатське об'єднання) зобов'язаний забезпечити такі умови зберігання документів, переданих йому клієнтом, ад­вокатських досьє та інших матеріалів, що є в його розпорядженні й містять конфіденційну інформацію, які розумно виключають доступ до них сторонніх осіб.

Принцип конфіденційності тісно пов'язаний з принципом ад­вокатської таємниці. Адвокат зобов'язаний зберігати адвокатську таємницю. Предметом адвокатської таємниці є питання, з яких громадяни або юридична особа зверталися до адвоката, суть кон­сультацій, порад, роз'яснень та інших відомостей, одержаних ад­вокатом під час здійснення своїх професійних обов'язків. Дані досудового слідства, що стали відомі адвокатові в зв'язку з вико­нанням ним своїх професійних обов'язків, можуть бути розголо­шені тільки з дозволу слідчого або прокурора. Адвокати, ^инні в розголошенні відомостей досудового слідства, несуть відпові­дальність згідно з чинним законодавством.

Адвокату, помічникові адвоката, посадовим особам адвокат­ських об'єднань заборонено розголошувати відомості, що станов­лять предмет адвокатської таємниці, й використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.

Гарантії адвокатської діяльності. Професійні права, честь і гідність адвоката охороняє закон. Заборонено будь-яке втручан­ня в адвокатську діяльність, вимагати від адвоката, його помічни­ка, посадових осіб і технічних працівників адвокатських об'єднань