Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 1. Юридичне визначення загальних понять... Діяльності_______27

небажаних відносин. Кримінологія орієнтує правоохоронну діяльність і правоохоронні органи в напрямах посилення боротьби зі злочинністю, активізації правовиховної роботи серед осіб, які перебувають під впливом правоохоронної діяльності.

Адміністративне право вивчає функції та завдання органів ви­конавчої влади. Його норми створюють правову основу виконання правоохоронної функції як одного з напрямів державного управл­іння, оскільки будь-яка державна діяльність, у тому числі й аналі­зована, потребує впорядкування та організації. За допомогою адм­іністративно-правового регулювання встановлюють організаційні та правові засади функціонування правоохоронних органів, зокре­ма органів юстиції та органів внутрішніх справ, формують регла­ментацію таких взаємовідносин між громадянами, за якими кожній людині має бути гарантовано захист її прав і свобод у разі їх пору­шення.

Кримінальне право виконує охоронну функцію всіх правовідно­син у випадку суспільно небезпечного посягання на них. Воно вивчає норми кримінального закону, а також практику застосу­вання цих норм правоохоронними органами та судом, тобто їх дію. В результаті дії кримінально-правової норми правоохоронний орган або суд стає носієм відносин у правоохоронній сфері, в якій, з одного боку, постає держава в особі правоохоронного органу або суду, а з іншого — суб'єкт злочину, тобто особа, яка його вчинила. Отже, для правоохоронної діяльності кримінальне право має вик­лючно важливе значення. По-перше, як система правових охорон­них норм, що є предметом спрямування правоохоронної діяль­ності, та, по-друге, як вчення про застосування кримінально-пра­вових норм, які за змістом є переважно охоронними.

Дисципліна «Суд, правоохоронні та правозахисні органи Ук­раїни» тісно пов'язана з навчальною дисципліною «Криміналь­ний процес», яка вивчає процесуальні аспекти діяльності судових, правоохоронних і правозахисних органів та організацій з провад­ження у справах про злочини. В процесі провадження у кожній конкретній справі суб'єкт правоохоронної діяльності виступає як процесуальна особа (з відповідними правами й обов'язками), інте­реси якої відображено в кримінальній справі (потерпілий, підоз­рюваний, обвинувачений, слідчий, суддя, прокурор, захисник, свідок тощо) або вони (інтереси) можуть локалізуватися участю в конкретній дії у справі (експерт, перекладач, фахівець тощо).

28

Розділі. Загальні положення про судову,. діяльність

Кримінальний процес дає уявлення про послідовність проведення посадовими особами судових або правоохоронних органів проце­суальних дій у конкретній справі в напрямах обвинувачення або виправдання та розв'язання інших питань за суттю розслідуваної кримінальної справи.

У курсі дисципліни «Цивільно-процесуальне право» викладено порядок судочинства в цивільних справах. Цій категорії справ притаманні майнові та деякі немайнові спори, що відображає ши­рокий спектр правовідносин між громадянами. Отже, ця дисцип­ліна описує розгляд процедур із охорони майнових і немайнових прав громадян. У закладах освіти Міністерства внутрішніх справ України та Служби безпеки України викладають дисципліни, які відповідають спеціалізації співробітників цих відомств у напрямі адміністративної діяльності, оперативно-розшукової діяльності, пенітенціарної справи.

Питання для самоконтролю

1. Дайте загальну характеристику предмета дисципліни «Суд, правоохоронні та правозахисні органи України».

2. Охарактеризуйте систему знань (основних понять) дис-:. ципліни.

3.3 якими академічними курсами межує дисципліна про суд, правоохоронні та правозахисні органи?