Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 1. Прокуратура України

177

бути максимальний, з імперативними повноваженнями проку­рора»1.

Предметом правозахисної діяльності прокуратури при цьому є насамперед інтереси суспільства, держави, їх охорона від зло­чинних посягань. Не менш важливе значення має також захист прав і законних інтересів громадян, зокрема, потерпілих від зло­чину, забезпечення об'єктивного розгляду їхніх заяв і скарг, вжит­тя заходів для відшкодування їм матеріальних і моральних збитків. Сутність правоохоронної діяльності прокуратури виявляється в протидії протиправним вчинкам у першу чергу з боку державних органів і їх посадових осіб, які мають спеціальні, визначені зако­ном повноваження з обмеження конституційних прав громадян, нейтралізації та ліквідації порушень, правової оцінки вчиненого й притягнення винних до відповідальності.

Прокурорський нагляд за оперативно-розшуковою діяльністю поширено на оперативні підрозділи органів внутрішніх справ, органів служби безпеки, прикордонних військ, управління держав­ної охорони України, органів державної податкової служби, органів і установ Державного департаменту України з питань ви­конання покарань2.

Компетенцію прокурора, визначену кримінально-процесуаль­ним законодавством та іншими нормативними актами, поширено на слідчих прокуратури, органів внутрішніх справ, служби безпе­ки й податкової міліції, що об'єднані процесуальним поняттям «орга­ни досудового слідства». У ст. 227 КПК України передбачено такі повноваження:

перевірка кримінальних справ, матеріалів та інших відомостей про вчинені злочини;

скасування незаконних і необгрунтованих постанов слідчих і осіб, які проводять дізнання;

дача письмових вказівок про розслідування злочинів; безпосе­редня участь у провадженні окремих слідчих дій або розслідуван­ня в повному обсязі будь-якої справи;

1 Див.: Руденко М. В. Прокурор у господарському судочинстві: Навч. по­сібник. - К.: Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2003. — С. 23—24.

1 Мшайленко А. Р. Расследование преступлений: законность и обеспечение прав граждан. - К.: Юрінком Інтер, 1999. - С. 182.

2 Див.: Закон України «Про оперативно-розшукову діяльність» від 18 лютого 1992 року // Відомості Верховної Ради України. - 1992. - № 22; 1993. - № И; 1994. - № И; 1998. - № 26; 1999. - № 4.

178

Розділ III. Правоохоронні органи України

санкціонування проведення окремих слідчих дій; продовження строку розслідування та погодження утримання під вартою як за­побіжного заходу;

повернення кримінальних справ органам попереднього слідства з вказівками щодо провадження додаткового розслі­дування; вилучення справи від органу дізнання й передача її слідчому; усунення особи, яка проводить дізнання, або слідчо­го від подальшого ведення дізнання або попереднього слідства, якщо вони допустили порушення закону під час розслідування справи; порушення кримінальної справи або відмова порушити її; закриття або зупинення провадження у кримінальних спра­вах; затвердження обвинувального висновку; направлення спра­ви до суду.

Значення прокурорського нагляду на цьому комплексному на­прямі правоохоронної діяльності важко переоцінити. Як відомо, під час провадження оперативно-розшукової діяльності, дізнання та попереднього слідства неминуче зачіпають, а часто й суттєво обмежують права й законні інтереси громадян, гарантовані Кон­ституцією України та іншими законами (право на свободу, недо­торканність житла тощо).

Під час виконання професійного обов'язку з додержання по­рядку розгляду заяв і повідомлень про злочини прокурор по­винен стежити за тим, щоб усі заяви та повідомлення було за­реєстровано й своєчасно прийнято щодо них одне з таких рішень: порушено кримінальну справу; відмовлено в порушенні кримінальної справи; заяву направлено на розгляд за належ­ністю.

Порядок досудового слідства детально регламентовано Кри­мінально-процесуальним кодексом України. Прокурорський нагляд за безумовним його додержанням є однією з гарантій забезпечен­ня прав учасників кримінального процесу (підозрюваних, обви­нуваченого, потерпілого, свідків), невідворотності відповідаль­ності за вчинений злочин. Одночасно слід звернути увагу на підви­щення ролі судового контролю за розслідуванням кримінальних справ. Ця загальновизнана розвинутими правовими системами тенденція в Україні знаходить своє втілення в зміні порядку про­ведення обшуку житла, прослуховування телефонних розмов, взяття особи під варту. Більш того, згідно з рішенням Конституцій-