Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 5. Адвокатура в Україні

355

відомостей, що становлять адвокатську таємницю. З цих питань вони не можуть бути допитані як свідки.

Документи, пов'язані з виконанням адвокатом доручення, не підлягають оглядові, розголошенню чи вилученню без його згоди. Заборонено прослуховування телефонних розмов адвокатів у зв'яз­ку з оперативно-розшуковою діяльністю без санкції Генерального прокурора України, його заступників, прокурорів Автономної Рес­публіки Крим, області, міста Києва.

Не може бути внесено подання органом дізнання, слідчим, про­курором, а також винесено окрему ухвалу суду щодо правової по­зиції адвоката в справі.

Адвокату гарантовано рівність прав з іншими учасниками про­цесу. Кримінальну справу проти адвоката може порушити тільки Генеральний прокурор України, його заступники, прокурори Ав­тономної Республіки Крим, області, міста Києва. Адвоката не мож­на притягти до кримінальної, матеріальної та іншої відповідаль­ності або погрожувати її застосуванням у зв'язку з поданням юри­дичної допомоги громадянам і організаціям згідно з законом.

§ 2. Організаційні засади діяльності адвокатури

Діяльність адвокатури регламентовано Конституцією України, Законом України «Про адвокатуру», іншими законодавчими акта­ми України та статутами адвокатських об'єднань (ст. З Закону).

Відповідно до Закону України «Про адвокатуру» адвокат має право займатися адвокатською діяльністю індивідуально, відкрити своє адвокатське бюро, об'єднуватися з іншими адвокатами в ко­легії, адвокатські фірми, контори та інші адвокатські об'єднання, які діють відповідно до закону та статутів адвокатських об'єднань.

Закон України «Про адвокатуру» закріплює, що адвокатські об'єднання діють на засадах добровільності, самоврядування, колегі­альності та гласності. Реєстрацію адвокатських об'єднань проводять у Міністерстві юстиції України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Адвокатські об'єднання письмово повідомляють місцеві органи влади про свою реєстрацію, а адвокати — про одержан­ня свідоцтва на право займатися адвокатською діяльністю.

Порядок утворення, діяльності, реорганізації та ліквідації адво­катських об'єднань, структуру, штати, функції, порядок витрачай-

356

Розділ IV. Правозахисні органи України

ня коштів, права та обов'язки керівних органів, порядок їхнього обрання та інші питання, що належать до їхньої діяльності, регулює статут відповідного об'єднання.

Адвокатські бюро, колегії, контори та інші адвокатські об'єд­нання є юридичними особами. Адвокати й адвокатські об'єднання відкривають розрахунковий рахунок та інші рахунки в банках на території України, а у встановленому чинним законодавством по­рядку — й у іноземних банках; можуть мати печатку та штампи зі своїм найменуванням.

Для визначення рівня професійних знань осіб, які мають намір займатися адвокатською діяльністю, розв'язання питань про дис­циплінарну відповідальність адвокатів у Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі створюють строком на три роки кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури. По­рядок організації та діяльності такої комісії визначають Положен­ням про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури, за­твердженим Указом Президента України від 5 травня 1993 року № 155/931.

Формування кваліфікаційно-дисциплінарних комісій і орга­нізаційне забезпечення їхньої діяльності здійснюють відповідно Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласна, Київська та Севастопольська міські ради.

Комісію очолює голова, якого обирають більшістю голосів від загальної кількості членів комісії таємним голосуванням і на аль­тернативній основі з числа членів палат на першому засіданні комісії.

Заступниками голови кваліфікаційно-дисциплінарної комісії за посадою є голови палат комісії.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія діє в складі двох палат — атестаційної та дисциплінарної.

Атестаційну палату створюють у складі 11 членів..

До неї входять 4 адвокати, 4 судді, по одному представникові від відповідної міської ради, Головного управлінні юстиції Міністер­ства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласного, Київського та Севастопольського міського управління юстиції, відділення Спілки адвокатів України (п. 8 Положення).

1 Бюлетень законодавства і юридичної практики України. — 2000. — № 1. - С 19-32.