Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 1. Прокуратура України

185

тим, які прокуратура застосовує, реалізуючи свої повноваження щодо слідчих служби безпеки, органів внутрішніх справ і подат­кової міліції. Однак оскільки прокурор організаційно несе відпо­відальність за роботу слідчих (як керівник структурного підроз­ділу), іноді складається враження, що він є «начальником» слідчо­го, особою, яка керує розслідуванням. Тому важливо розрізняти процесуальну діяльність прокурора та слідчого, що базується на кримінально-процесуальному законодавстві, й трудові відносини між органом прокуратури та слідчим, які мають ґрунтуватися вик­лючно на основі трудового законодавства, наказів та інструкцій Генерального прокурора України (наприклад, забезпечення про­курором району робочого місця слідчого, забезпечення телефоном, канцелярським приладдям, доручення розслідування конкретної кримінальної справи, виклик на місце події тощо).

Крім зазначених вище функцій прокуратури, на неї покладено координацію діяльності по боротьбі зі злочинністю. Генеральний прокурор України та підпорядковані йому прокурори координу­ють діяльність по боротьбі зі злочинністю органів внутрішніх справ, служби безпеки, податкової міліції, митної служби та інших правоохоронних органів. Щоб забезпечити координацію цих органів, прокурор скликає координаційні наради, організовує ро­бочі групи, витребує статистику та іншу необхідну інформацію, а також бере участь у організації нарад Координаційного комітету по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією при Прези­дентові України.

§ 3. Система прокуратури та організація її роботи

Систему прокуратури України становлять: Генеральна проку­ратура України, прокуратури Автономної Республіки Крим, міст Києва й Севастополя (на правах обласних), міські, районні, міжра­йонні, інші, прирівняні до них прокуратури, військові прокурату­ри регіонів, військова прокуратура Військово-Морських Сил Ук­раїни (на правах обласних), військові прокуратури гарнізонів (на правах міських), а також навчальні заклади, науково-дослідні та інші установи.

Військові прокуратури, що входять до системи прокуратури України, які очолює заступник Генерального прокурора України

186

Розділім. Правоохоронні органи України

— начальник головного управління військових прокуратур, здійснюють свої повноваження в Збройних Силах України, При­кордонних військах України та інших військових формуваннях.

У системі органів прокуратури діють спеціальні прокурори (на правах районних), що підпорядковуються обласному прокуророві. До спеціальних прокуратур, за принцип організації діяльності яких узято виокремлення найбільш специфічних сфер, що потре­бують особливої правоохорони, належать природоохоронні, транс­портні, прокуратури з питань нагляду за додержанням криміналь­но-виконавчого законодавства.

Генеральна прокуратура України є центральним органом сис­теми прокуратури, що його очолює Генеральний прокурор Украї­ни, який керує діяльністю всіх прокуратур і підпорядкованих зак­ладів та забезпечує виконання завдань, покладених Конституцією й Законом України «Про прокуратуру».

Відповідно до Конституції України його призначає на посаду та звільняє з неї Президент України за згодою Верховної Ради України. Генеральний прокурор України не менш як один раз на рік інформує Верховну Раду України про стан законності. Вер­ховна Рада може висловити недовіру Генеральному прокуророві, наслідком чого є його відставка.

Генерального прокурора звільняють з посади також у разі:

— закінчення строку, на який його призначено;

— неможливості виконувати свої повноваження за станом здо­ров'я;

— порушення вимог щодо несумісності;

— набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

— припинення його громадянства;

— подання заяви про звільнення з посади за власним бажанням. Строк повноважень Генерального прокурора та підпорядкова­них йому прокурорів — п'ять років.

Генеральний прокурор України спрямовує роботу органів про­куратури й здійснює контроль за їх діяльністю, призначає першо­го заступника, заступників Генерального прокурора України, ке­рівників структурних підрозділів, головного бухгалтера, інших працівників Генеральної прокуратури України, затверджує струк­туру та штатну чисельність підпорядкованих органів прокурату­ри, розподіляє кошти на їх утримання, призначає за погодженням з Верховною Радою Автономної Республіки Крим прокурора