Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 1. Основи здійснення правосуддя

83

клопотань, а отже виступає гарантією всебічного, повного й об'єк-тивного дослідження обставин справи й винесення законного, об­ґрунтованого та справедливого рішення.

У процесі реалізації засади змагальності завжди постає питання про доступність правосуддя. Конституцією України (ст. 124) пе­редбачено, що юрисдикцію судів поширено на всі правовідносини, які виникають у державі. Це фактично означає, що до компетенції судів може належати будь-яка справа. Значна кількість справ і складність процедури впливають на тривалість їх розгляду.

Крім того, наявна процедура звернення до суду й розгляду спра­ви з фінансового погляду є досить обтяжливою: за загальним пра­вилом, необхідно попередньо сплатити державне мито, оплачува­ти проведення експертизи, виклик свідків1.

Труднощі, які виникають під час проведення судово-правової реформи, свідчать, що є нагальна потреба вдосконалення наявних процедур, спрямованих на ефективніше відправлення правосуд­дя й реальне забезпечення права кожного громадянина на право­ву допомогу, в тому числі й безплатну.

Забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішен­ня суду. Діяльність апеляційної та касаційної інстанцій має важли­ве значення для виконання завдань суду із захисту прав і охороню-ваних законом інтересів громадян та організацій, зміцнення закон­ності й правопорядку, утвердження принципу справедливості, забезпечення розвитку демократії. її мають здійснювати за суво­рого виконання норм, що регулюють розгляд цивільних, адмініст­ративних, кримінальних, господарських справ у апеляційному та касаційному порядку. Касація (від лат. casso — розбиваю, руйную) — форма перегляду судових рішень, що набрали законної сили, суда-. ми касаційної інстанції (вищими спеціалізованими судами, Вер­ховним Судом України).

Перевіряючи справу, апеляційна та касаційна інстанції у кож­ному випадку мають з'ясувати: чи повно суд першої інстанції до­слідив обставини, що мають значення для справи; чи доведено об­ставини, які суд визнав встановленими; чи відповідають викла­дені в рішенні висновки суду обставинам справи; чи не порушено норми матеріального або процесуального права; чи правильно ці.

1 Шевчук П. І. Питання про доступність правосуддя та правової допомоги потребує законодавчого вирішення // Вісник Верховного Суду України. -2000. -№2(18).- С39.

84

Розділ II. Суд України

норми застосовано. Разом з тим суд касаційної інстанції не може проводити судове слідство.

Свою діяльність апеляційний суд розпочав тільки після прий­няття змін до КПК, ЦПК та ГПК 21 червня 2001 р.

Апеляція (від лат. appellatio — звернення) — форма перегляду постанов суду першої інстанції, що не набрали законної сили, су­дами вищої інстанції.

Інститут апеляції не є новим для вітчизняного права. Така си­стема перегляду судових рішень, що не набрали законної сили, існувала ще до 1917 р. Але 24 листопада (7 грудня) 1917 р. з прий­няттям Декрету РНК № 1 «О суде» апеляцію було ліквідовано. Так, зокрема, ст. 2 Декрету закріпила правило, за яким рішення місцевих судів були остаточними й оскарженню в апеляційному порядку не підлягали1.

Апеляційний суд наділено повноваженням проводити своє су­дове слідство або обмежитися тими матеріалами, які є в справі, тобто вправі дослідити нові докази, а також ті, які є у справі, і ухвалити нове рішення.

Обов'язковість рішень суду. Конституція України (ст. 124) про­голошує, що рішення ухвалюються судами іменем України й є обо­в'язковими на всій території України. Судове рішення — найваж­ливіший акт здійснення правосуддя. Обов'язковість рішень суду відзначає авторитет судової влади й сприяє утворенню режиму законності та зміцненню правопорядку в державі. Процесуальне законодавство встановлює (ст. 403 КПК України, ст. 14 ЦПК Ук­раїни), що вирок, рішення, ухвала й постанова суду, які набрали законної сили, є обов'язковими для всіх державних і громадських підприємств і організацій, службових осіб та громадян і підляга­ють виконанню на всій території України.

За невиконання судового рішення може настати кримінальна чи адміністративна відповідальність. Зокрема, адміністративна відповідальність настає у випадках (ч. 1 ст. 1856 КпАП), коли служ­бова особа не вживає заходів до виконання такого судового рішен­ня, як окрема ухвала чи окрема постанова суду. Кримінальна відпо­відальність настає (ст. 382 КК ) за умисне невиконання службовою особою, яка відповідно до своїх повноважень має вжити заходів щодо виконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду в кримі-

1 Декреты Советской власти. — М., 1957. — Т. 1. — С. 124.