Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 6. Верховний Суд України

127

мове подання про можливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров'я;

4) звертається до Конституційного Суду України у випад­ках виникнення у судів загальної юрисдикції при здійсненні ними правосуддя сумнівів щодо конституційності законів, інших право­вих актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції Ук­раїни та законів;

5) веде та аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює су­дову практику, знайомиться в судах з практикою застосування за­конодавства;

6) у межах своїх повноважень вирішує питання, що виплива­ють з міжнародних договорів України; представляє суди загальної юрисдикції у зносинах з судами інших держав;

7) здійснює інші повноваження, передбачені законом.

Верховний Суд України складається з обраних до нього Вер­ховною Радою України суддів. Розгляд та перегляд справ, віднесе­них законом до підсудності Верховного Суду України, відбуваєть­ся в судових палатах. Верховний Суд України є остаточною судо­вою інстанцією в усіх справах, розглянутих судами загальної юрисдикції. У 2002 році Верховним Судом України розглянуто 28513 справ і матеріалів, а в 2003 році - 32620).

У складі Верховного Суду України діють: •

— Судова палата у цивільних справах;

• —Судова палата у кримінальних справах;

— Судова палата у господарських справах;

— Судова палата в адміністративних справах; ; — Військова судова колегія.

s Кількісний склад судових палат і Військової Судової колегії визначає Пленум Верховного Суду України з числа суддів Вер­ховного Суду України.

Голова Верховного Суду в разі потреби має право своїм розпо­рядженням залучати суддів однієї палати для розгляду справ у складі іншої палати.

Судові палати в межах своїх повноважень здійснюють судо­чинство в справах, віднесених до їх відання, в порядку, встановле­ному процесуальним законом; готують проекти постанов Пленуму Верховного Суду України, вивчають і узагальнюють судову прак­тику, аналізують судову статистику та виконують інші повнова­ження, надані їм законом.

128

Розділ II, Суд України

При судових палатах діють групи наукових консультантів Вер­ховного Суду України, які займаються підготовкою проектів по­станов Пленуму Верховного Суду України, виконують завдання керівників судових палат.

У Верховному Суді України діють: Президія Верховного Суду України для вирішення внутрішніх організаційних питань діяль­ності Верховного Суду України; Пленум Верховного Суду Украї­ни для вирішення питань, визначених Конституцією України та ст. 55 Закону «Про судоустрій України»; Науково-консультативна рада, яку утворюють з числа висококваліфікованих фахівців у га­лузі права для розроблення науково-обґрунтованих рекомендацій з принципових питань судової практики, попереднього розгляду проектів постанов Верховного Суду України щодо роз'яснення законодавства, надання висновків стосовно проектів законодавчих актів та з інших питань діяльності Верховного Суду України, підго­товка яких потребує наукового забезпечення. Діяльність Науково-консультативної ради регламентовано Положенням про Науково-консультативну раду при Верховному Суді України, затвердже­ним постановою Президії Верховного Суду України від 14 січня 2003 р.№3.

Організаційно-методичне та інформаційне забезпечення діяль­ності Верховного Суду України здійснює апарат Верховного Суду України, численність і структуру якого затверджує Президія Вер­ховного Суду України за поданням Голови Верховного Суду Ук­раїни. До складу апарату Верховного Суду України входять: уп­равління забезпечення діяльності Судової палати у цивільних спра­вах; управління забезпечення діяльності Судової палати у кримінальних справах; управління забезпечення діяльності Судо­вої палати у господарських справах; управління забезпечення діяль­ності Військової колегії; управління систематизації законодавства; управління узагальнення судової практики та аналітичної роботи з «питань застосування законодавства; управління законопроектное роботи та представництва в судах; управління міжнародно-право­вого співробітництва; управління бюджетного планування та гро­шового утримання; управління кадрового забезпечення, відділ прийому громадян і попереднього розгляду їх звернень, а також інші управління та структурні підрозділи, які забезпечують діяльність Верховного Суду України. Положення про апарат за­тверджує Голова Верховного Суду України за погодженням з