Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 2, Законодавство про діяльність суду,..

33

ресів фізичних і юридичних осіб. У Конституції України значна частина статей, зокрема статті 3, 5,6,8,13—19,21—68, 76, 78,80, 81,85,87-89,92,95,98,101,105-108,111,116,119,121-131,145, 147—153, так чи інакше стосуються різних аспектів цієї діяльності.

Найбільший обсяг повноважень у цій сфері має Президент Ук­раїни як глава держави, гарант державного суверенітету, Верхов­ний Головнокомандувач, політичний керівник Ради національної безпеки і оборони України. Йому належить право призначати суддів (уперше), Генерального прокурора, третину складу Конституцій­ного Суду України, членів Кабінету Міністрів, керівників інших центральних органів виконавчої влади, а також голів місцевих дер­жавних адміністрацій. Крім того, Президент здійснює помилуван­ня. Адекватною рівневі його повноважень є особлива конституцій­на процедура усунення особи з посади Президента країни. її перед­бачено статтями 108 і 111 Конституції України.

Під час здійснення правосуддя суди керуються нормами Кон- : ституції України, чинними нормативно-правовими актами. Суди наділено повноваженнями оцінювати зміст будь-якого закону чи іншого нормативно-правового акта з погляду його відповідності Конституції. Правоохоронні органи забезпечують державну безпе­ку й захист державного кордону (ст. 17), захист правового порядку (ст. 19). А питання охорони та захисту мають розв'язувати вик­лючно на законодавчому рівні (ст. 92). Крім того, в найвищому державному акті відзначено, що Збройні Сили України та інші військові формування ніким не можуть бути використані для об­меження прав і свобод громадян або з метою повалення конститу­ційного ладу, усунення органів влади чи перешкоджання їх діяль­ності (ст. 17); визначено, що ніхто не може зазнавати втручання в особисте й сімейне життя, крім випадків, передбачених Конститу­цією України. Кожному гарантовано судовий захист права спроса тувати недостовірну інформацію про себе й членів своєї сім'ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиран­ням, зберіганням, використанням і поширенням недостовірної інформації (ст. 32), сформульовано зобов'язання держави відшко­дувати за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальну та моральну шкоду, завдану незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцево-

2 4—142

34

Розділ І. Загальні положення про судову... діяльність

го самоврядування, їх посадових і службових осіб під час здійснен­ня ними своїх повноважень (ст. 56) тощо.

Отже, на публічно-правовому рівні закріплено найважливіші засади правосуддя й право охорони, системи правового захисту, функції та обсяг повноважень державних інституцій, а також кон­ституційне походження компетенції уповноважених органів під час здійснення судової, правоохоронної та правозахисної діяль­ності.

На індивідуально-правовому рівні права й свободи громадянина є об'єктом правового захисту, який кореспондується з обов'язком судів, правоохоронних і правозахисних органів надавати такий за­хист і не обмежувати проголошені права й свободи. Суб'єкт цих прав — громадянин — завжди виконує індивідуальні правові ролі (службовець, найманий працівник, підприємець, заявник, потерпі­лий тощо). В кожному конкретному випадку виконання індивіду­альної правової ролі законодавець формулює, конкретизує відповідні такій ролі права й обов'язки. Належне виконання таких правових ролей (прав і обов'язків) є невід'ємною частиною право­порядку. За реалізації певної правової ролі можуть виникати конфліктні відносини. Неналежне її виконання тягне за собою відпо­відальність, для забезпечення якої передбачено систему доволі су­ворих санкцій. Відповідальність настає як наслідок винної дії і є правовою реакцією держави на правопорушення, на невиконання правопорушником певної правової ролі.

Правоохоронні органи в системі захисту прав та інтересів конк­ретної людини посідають особливе місце. їх наділено, як було заз­начено раніше, спеціальними повноваженнями. їх діяльність має владний характер і є різновидом державної влади, що межує з ви­користанням спеціальних повноважень, тобто впровадженням кон­кретно адресованих дозволів, приписів, заборон або процедур реа­лізації юридичної відповідальності. Законодавець моделює повно­важення для конкретної правової ситуації. У кожній такій ситуації правовому становищу учасників притаманні розподіл прав і обо­в'язків, встановлення юридичних наслідків реалізації цих прав і обов'язків, межі правового захисту. Тому, наприклад, приймаючи заяву від громадянина про вчинений злочин, орган, що її приймає, має повідомити заявника про наявність кримінальної відповідаль­ності за неправдиві повідомлення про злочин.