Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 3. Державна судова адміністрація

335

Як і інші центральні органи виконавчої влади, ДСА здійснює свої повноваження відповідно до Конституції України, законів, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших нормативно-правових актів, але, крім цього, враховуючи її особ­ливий статус, керується й рішеннями з'їзду суддів України та Ради суддів України.

ДСА очолює Голова, який має заступників. Голову ДСА Украї­ни призначають на посаду в такому ж порядку як і іншого керівни­ка центрального органу виконавчої влади, тобто Президент Украї­ни за поданням Прем'єр-міністра України. Але таке подання обо­в'язково має бути погоджено з Радою суддів України. Звільнення Голови ДСА України можливе тільки за погодженням з Радою суддів України чи за рекомендації з'їзду суддів України. Для при­значення та звільнення заступників Голови Закон не вимагає по­годження з Радою суддів України. Начальників територіальних управлінь ДСА призначає та звільняє Голова ДСА за погодженням з Радою суддів України.

Голова організовує роботу органів ДСА та видає накази й роз­порядження з питань, що належать до його повноважень, і відпо­відно до ст. 127 ЗУ «Про судоустрій України»:

1) керує діяльністю державної судової адміністрації, несе пер­сональну відповідальність за виконання покладених на неї зав­дань;

2) організовує роботу ДСА України;

3) призначає на посади та звільняє з посад працівників ДСА;

4) затверджує положення про структурні підрозділи ДСА Ук­раїни та визначає службові обов'язки працівників ДСА України;

5) встановлює посадові оклади працівникам ДСА, присвоює їм ранги державного службовця відповідно до Закону, застосовує за­охочення та накладає дисциплінарні стягнення відповідно до зако­нодавства;

6) інформує про діяльність ДСА Раду суддів України;

7) бере участь у підготовці пропозицій до проекту Державного бюджету України щодо фінансування судової влади;

8) здійснює інші, передбачені законом, повноваження. Голова ДСА України щорічно звітує перед Радою суддів Украї­ни про свою діяльність.

ДСА підконтрольна органам суддівського самоврядування. ДСА за погодженням з Радою суддів України розробляє та затверджує

336

Розділ IV. Правозахисні органи України

єдині нормативи фінансового забезпечення судів загальної юрис­дикції, які переглядають не рідше одного разу на три токи. На підставі нормативів затверджують кошториси витрат на утриман­ня судів. Рада суддів України контролює додержання вимог Зако­ну органами ДСА щодо фінансування судів.

Повноваження ДСА в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі здійснюють її територіальні органи — територіальні управління державної судової адміністрації, які очо­люють начальники ДСА України. Територіальні управління ДСА є юридичними особами, мають печатки із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, самостійний баланс і ра­хунки в установах банку.

Посадові особи ДСА є державними службовцями. На них по­ширено вимоги, пов'язані з їх статусом.

При ДСА функціонує державний вищий навчальний заклад — Академія суддів України, яка відповідно до ст. 129 Закону Украї­ни «Про судоустрій України» здійснює підготовку, перепідготов­ку та підвищення кваліфікації суддів і працівників апарату судів.

Питання для самоконтролю

1. Розкрийте повноваження ДСА України.

2. Охарактеризуйте систему (організацію) ДСА України.

3. Якими є повноваження Голови ДСА України?