Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 5. Служба безпеки України

£79

§ 2. Система й організація діяльності Служби безпеки України

Систему СБУ становлять Центральне управління СБУ, підпо­рядковані йому регіональні органи, Служба безпеки Автономної Республіки Крим, органи військової контррозвідки, військові фор­мування, а також навчальні, науково-дослідні та інші заклади СБУ. Організаційну структуру СБУ визначає Президент України.

Центральне управління СБУ, інші органи та установи, що на­лежать до системи СБУ, є юридичними особами, мають печатку із зображенням державного герба України та своїм найменуван­ням, інші печатки й штампи, рахунки в банках, у тому числі ва­лютні.

Для організації і проведення антитерористичних операцій і ко­ординації діяльності суб'єктів, які ведуть боротьбу з терориз­мом чи залучаються до антитерористичних операцій, при СБУ функціонує Антитерористичний центр. Положення про Антите-рористичний центр при СБУ затверджує Президент України за поданням Кабінету Міністрів України.

Боротьбі з тероризмом надають великого значення. В багатьох країнах світу ця проблема вже потіснила інші й вийшла на пер­ший план. Саме завдяки вжитим запобіжним і профілактичним заходам в Україні не було масштабних і серйозних проявів теро­ризму. Останнім часом у взаємодії з іншими правоохоронними органами розкрито низку проявів терористичного спрямування.

Зокрема відвернуто протизаконні екстремістські акції стосов­но деяких дипломатичних представництв, які збиралися здійсни­ти на території України іноземні громадяни. Всілякі спроби ви­користати перебування в нашій країні для приготування до теро­ристичних актів або з метою переховування від покарання за таку діяльність рішуче припиняють і будуть припиняти.

Сьогодні в Україні проявів тероризму, в класичному розумінні цього поняття, немає. Однак іноді доводиться мати справу з різно­манітними погрозами вчинення насильницьких дій щодо держав­них діячів України, представників органів влади всіх рівнів, лідерів партій і громадсько-політичних об'єднань, із випадками кіднепін­гу, захоплення заручників.

Зважаючи на серйозність цієї проблеми, в Україні ухвалено низку законів, спрямованих на підвищення ефективності бороть-

280

Розділ III. Правоохоронні органи України

би з тероризмом. Крім цього, законодавчо закріплено новий на­прям у діяльності українських правоохоронців — забезпечення без­пеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві. В СБУ цими питаннями займається управління боротьби з тероризмом та захисту учасників кримінального судочинства. Його співробітни­ки здійснили понад 300 оперативно-бойових операцій захоплення особливо небезпечних злочинців і звільнення заручників. Жодна особа, яку охороняли бійці управління, не постраждала.

Скоординовані керівництвом країни заходи правоохоронних органів, у тому числі Служби безпеки, в боротьбі зі злочинністю дозволили на деяких пріоритетних напрямах припинити або лока­лізувати протиправну діяльність кримінальних угруповань. Перед спецпідрозділами по боротьбі з корупцією й організованою зло­чинністю стоїть завдання діяти ефективніше, особливо проти стійких груп, які чинять злочини на міжрегіональному та міжна­родному рівнях.

Центральне управління СБУ відповідає за стан державної без­пеки, координує й контролює діяльність інших органів СБУ. До його складу входять апарат Голови СБУ та функціональні підрозд­іли: розвідки, контррозвідки, військової контррозвідки, захисту національної державності, боротьби з корупцією й організованою злочинною діяльністю, інформаційно-аналітичний, оперативно-технічний, оперативного документування, слідчий, урядового зв'яз­ку, по роботі з особовим складом, адміністративно-господарський, фінансовий, військово-медичний та інші згідно з організаційною структурою СБУ.

Функціональний підрозділ розвідки в складі Центрального уп­равління СБУ має статус розвідувального органу СБУ. Центральне управління СБУ видає положення, накази, розпорядження, інструкції, дає вказівки, обов'язкові для виконання в системі СБУ. Зазначені акти не підлягають виконанню, якщо в них встановлено не передбачені законодавством додаткові повноваження органів і співробітників СБУ або антиконституційні обмеження прав і сво­бод громадян. У межах своєї компетенції Центральне управління СБУ вносить Президентові України пропозиції про видання актів з питань збереження державної таємниці, обов'язкових для вико­нання органами державного управління, підприємствами, устано­вами, організаціями та громадянами.