Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 6. Державний департамент фінансового моніторингу...______299

з «відмиванням» кримінальних доходів і фінансуванням терориз­му. Такі підрозділи входять до структури Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Національного банку України, Державної податкової адміністрації України. Процес ство­рення таких підрозділів триває в Державній комісії з цінних па­перів та фондового ринку й Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг.

На цей час Держфінмоніторингом укладено Угоди про загальні засади співробітництва з Генеральною прокуратурою України, Дер­жавною податковою адміністрацією України, Міністерством внутрішніх справ України й Державним комітетом у справах охо­рони державного кордону, Державною митною службою України та Службою безпеки України, Державним комітетом статистики України, Міністерством юстиції України, Державним комітетом України по земельних ресурсах і Державним комітетом зв'язку та інформатизації України.

Важливим елементом взаємодії є Міжвідомча робоча група з дослідження методів та тенденцій у відмиванні «брудних» доходів, яку створено на виконання Указу Президента України «Про додат­кові заходи щодо боротьби з відмиванням доходів, отриманих зло­чинним шляхом» від 19 липня 2001 року.

Діяльність групи дозволяє оперативно, на робочому рівні, роз­в'язувати завдання стосовно міжвідомчої співпраці з питань запо­бігання та протидії відмиванню кримінальних доходів.

На шляху створення ефективної та дієвої національної системи боротьби з легалізацією кримінальних доходів і фінансуванням тероризму Український Уряд тісно співпрацює з такими міжна­родними організаціями, як Рада Європи, Група з розробки фінан­сових заходів боротьби з відмиванням коштів (FATF), Комітет Ради Європи з взаємної оцінки заходів протидії відмиванню гро­шей Moneyval (PC-R-EV), Егмонтська група, Європейська комі­сія та підрозділи фінансових розвідок інших країн.

Підтвердженням плідної співпраці України з Радою Європи та Європейською комісією стало підписання в грудні 2002 року Зая­ви про наміри щодо «Проекту технічної допомоги з питань бороть­би в Україні з відмиванням доходів, отриманих злочинним шля­хом» (MOLI-U А). Проектом передбачено підготовку фахівців Держ­фінмоніторингу в відповідних підрозділах фінансових розвідок інших країн.

300

Розділ III, Правоохоронні органи України

В межах реалізації цього проекту 16 квітня 2003 року в Києві проведено перший Міжнародний семінар по імплементації проек­ту технічної допомоги з питань боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом в Україні, організований Держ-фінмоніторингом і Радою Європи. В роботі семінару взяли участь представники Ради Європи, Європейської комісії, Міжнародного валютного фонду, Світового банку, фінансових розвідок інших держав, а також Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Уряду України, Національного банку України, центральних органів виконавчої влади, найвпливовіших в Україні громадських об'єднань. У ході семінару було обговорено питання організації роботи Держфінмоніторингу, приведення законодав­ства України відповідно до базового Закону й затверджено робо­чий план проекту.

З метою розвитку та покращення міжнародного співробітницт­ва в сфері боротьби з відмиванням грошей Держфінмоніторинг розпочав діяльність, спрямовану на приєднання до міжнародної Організації Фінансових Розвідок — Егмонтської групи. Врахову­ючи, що підрозділи фінансових розвідок інших країн здійснюють свою діяльність уже тривалий час і досягли певних результатів у сфері боротьби з відмиванням «брудних» грошей, доцільно вико­ристовувати накопичений досвід будь-якої країни, яка матиме наміри співпрацювати з Україною й таким чином налагодити ефек­тивний і дієвий обмін інформацією.

У цьому контексті Державним департаментом фінансового мо­ніторингу підготовлено до укладання відповідно до стандартів, ре­комендованих Егмонтською групою, міжвідомчі міжнародні уго­ди про співробітництво. Проекти зазначених угод передано низці країн, зокрема, Бельгії, Німеччині, Люксембургу, Швейцарії, Ліхтенштейну, Бразилії та Норвегії.

В межах перебування української делегації в Люксембурзі ук­раїнська делегація передала люксембурзькій стороні проект типо­вого Меморандуму про взаєморозуміння, підписання якого значно розширить можливості взаємодії між органами фінансової розві­дки України та Люксембургу. Також під час зустрічі обговорюва­лося питання щодо проведення для українських банківських фахівців семінарів із практичних питань у цій галузі згідно з Уго­дою між Кабінетом Міністрів України й Урядом Люксембургу в галузі банківської підготовки. ,