Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 2. Органи внутрішніх справ України

227

пропускного та внутрішнього режимів, а також громадського по­рядку; затримувати й доставляти до службових приміщень охоро­ни для встановлення особи та складання протоколу про правопору­шення осіб, які вчинили правопорушення чи перебувають без на­лежних підстав на території об'єкта, який охороняють, за потреби передавати їх до органу внутрішніх справ для прийняття рішення. В установленому законодавством порядку працівники державної охорони можуть проводити особистий огляд громадян, які пере­бувають у приміщені чи на території об'єкта, який охороняють, або поблизу нього, а також огляд їхнього майна та транспортних за­собів, щоб запобігти розкраданню, й вилучення викраденого тощо. Наслідком використання зазначених прав має бути складання про­токолу про адміністративні правопорушення на осіб, які вчинили дрібні крадіжки. В порядку та випадках, передбачених законодав­ством, до правопорушників можуть бути застосовані заходи фізич­ного впливу, спеціальні засоби й зброя.

Крім того, під час виконання службових обов'язків вони мають право застосовувати технічні засоби й здійснювати фотографування, звукозапис, кіно- та відеозйомку для виявлення вкраденого й фіксації протиправних дій у порядку, визначеному чинним законодавством.

За неналежне виконання службових обов'язків працівники Дер­жавної служби охорони відповідають згідно з Положенням про про­ходження служби особовим складом органів внутрішніх справ Ук­раїни, Кодексом законів про працю України та укладеними кон-. трактами.

Відносини підрозділів служби охорони з юридичними особа­ми та громадянами, відповідальність, права й обов'язки сторін виз­начають у договорах.

Служба охорони за рахунок власних коштів може здійснювати; особисте страхування працівників воєнізованої, сторожової та спец­іалізованої охорони, спеціалістів управлінського й обслуговуючого персоналу від нещасних випадків, пов'язаних із виконанням служ­бових обов'язків.

Департамент Державної служби охорони при МВС, управлін­ня, відділи, відділення Державної служби охорони та навчальні заклади підготовки особового складу є юридичними особами; вони мають штампи й печатки із зображенням Державного герба Украї­ни, бланки зі своїм найменуванням, самостійні баланси та рахунки в установах банків.

8*

228

Розділ III. Правоохоронні органи України

Питання для самоконтролю

1. Що становить собою Державна служба охорони?

2. На виконання яких завдань і функцій спрямовано діяль­ність Державної служби охорони ?

3. У чому полягають особливості правового статусу праців­ників Державної служби охорони?

§ 7. Спеціальні підрозділи міліції

Спеціальні підрозділи міліції створюють у системі органів внутрішніх справ України з метою виконання спеціальних завдань і функцій з охорони громадського порядку в державі.

Згідно з чинним законодавством України для забезпечення гро­мадського порядку на об'єктах і територіях, які мають особливе народногосподарське значення або постраждали від стихійного лиха, екологічного забруднення, катастрофи, Міністерство внутрішніх справ України з дозволу Кабінету Міністрів України може створювати спеціальні підрозділи міліції.

Крім того, до спеціальної міліції належать підрозділи внутріш­ніх справ на закритих об'єктах, тобто на окремих промислових під­приємствах, в установах і організаціях, діяльність яких пов'язано з особливим режимом роботи (наприклад, підприємства оборонно­го призначення, підприємства з особливо високою технічною не­безпекою виробництва та низка інших).

З метою належних дій органів внутрішніх справ з охорони гро­мадського порядку в надзвичайних обставинах і оперативного ре­агування на вчинення тяжких злочинів, групових порушень гро­мадського порядку, збройних нападів, посилення боротьби з органі­зованою злочинністю та підтримання порядку в громадських місцях зі складною оперативною обстановкою в 1992 році було створено підрозділи міліції швидкого реагування «Беркут». їх було органі­зовано з наявних у містах Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові, Одесі, Сімферополі та в усіх обласних центрах загонів міліції особливого призначення. Доцільність такого рішення підтверджено міжнародною практикою діяльності подібних підрозділів у більшості країн світу.

Підрозділ швидкого реагування «Беркут» — це високомобіль-ний спеціальний загін, створений для боротьби зі злочинністю,