Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 3. Державна політика в сфері правоохорони

65

Сьогодні чинними формами договірних відносин з координації зусиль правоохоронних органів у розкритті та розслідуванні зло­чинів є:

— міжнародні договори;

— міжнародні конвенції.

5. Прямі зв'язки між правоохоронними органами. Виникнення такої форми взаємодії пов'язано з потребою своєчасного отриман­ня та використання інформації, що не завжди можливо за додер­жання так званої протокольної формально-процесуальної форми взаємодії.

Особливості прямих зв'язків між правоохоронними органами полягають у тому, що самим учасникам цих відносин надають усі необхідні повноваження, які не потребують втручання вищих органів управління. Узгоджене розв'язання питань співробітниц­тва правоохоронних органів здебільшого переносять на рівень ос­новної ланки — структурних підрозділів або навіть окремих праців­ників (посадових осіб).

У системі цих відносин виникають і розвиваються різні зв'яз­ки, в тому числі й ті, які встановлюють безпосередньо.

За рівнями організаційної структури можна виділити такі види прямих зв'язків:

а) між правоохоронними органами1;

б) між правоохоронними органами, які належать до органів управління, та іншими органами управління;

в) між правоохоронними органами, які не належать до органів управління, та органами управління;

г) між правоохоронними органами та науково-дослідними ус­тановами.

1 Наприклад, спільній роботі належної якості, ефективній координації зусиль, пошуку нових форм і методів взаємодії було присвячено спільну колегію, яку провело МВС разом з Держкомкордоном і Держмитслужбою в червні 2001 року. Серед проблем, які обговорювалися та потребували уз­годженості дій, об'єднання зусиль цих установ, була проблема протидії не­легальній міграції як на територію України, так і через кордони держави. Завдяки професійним діям правоохоронців, об'єднанню зусиль зазначених органів, насамперед шляхом обміну оперативною інформацією, тільки на російсько-українському кордоні за 2000 рік було затримано близько 29 тис. нелегальних мігрантів та виявлено 59 каналів нелегальної міграції, безпо­середньо на території України було затримано близько 10 тис. іноземців-нелегалів.

З 4—142

1.

66____________Розділ І. Загальні положення про судову.., діяльність

Можна розглядати та групувати зв'язки за видами співробітницт­ва (запобігання злочинності, виявлення та розслідування, науково-методологічне та ін.), за сферами здійснення злочинів (у банківсь­кій, інформаційній сферах і т. ін.), призначенням зв'язків (обмін інформацією, організація міждержавного співробітництва) та їх організаційною формою (координаційні та інтеграційні зв'язки).

Правоохоронні органи мають використовувати форми прямих зв'язків пропорційно ступеню складності й невизначеності завдань, які розв'язують.

Серед поширених форм прямих зв'язків можна назвати такі:

а) використання прямих контактів між керівниками правоохо­ронних органів, що взаємодіють з приводу розв'язання загальної проблеми боротьби зі злочинністю;

б) встановлення взаємозв'язку між двома та більшою кількістю управлінь, відділів, інших підрозділів правоохоронних органів, що мають контакти з питань їх діяльності в сфері боротьби зі злочин­ністю;

в) створення тимчасових цільових груп для розв'язання зав­дань у сфері боротьби зі злочинністю, що стосуються кількох уп­равлінь (відділів, інших підрозділів) правоохоронних органів;

г) створення постійно діючих груп для розв'язання міжфункціо-нальних проблем, що періодично виникають у сфері боротьби зі злочинністю;

д) встановлення подвійної відповідальності в критичних точ­ках розв'язання проблем у структурах координації управління пра­воохоронними органами по боротьбі зі злочинністю.

Отже, використання прямих зв'язків правоохоронними орга­нами сприятиме найскорішому виконанню ними поставлених зав­дань, особливо коли йдеться про об'єднання зусиль для досягнення якоїсь мети.

Діяльність правоохоронців по боротьбі з такими видами зло­чинності, як організована злочинність та корупція, координує спец­іально створений1 в Україні орган — Координаційний комітет по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при Президен­тові України, який створено відповідно до Указу Президента Ук-

1 За новою редакцією Закону України «Про прокуратуру» завдання з координації діяльності по боротьбі зі злочинністю покладено на органи про­куратури.