Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 1. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини 313

Статус Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини регулюють статті 55,85,101 і 150 Конституції України, Закоя Украї­ни «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», а також Закон України «Про державну службу». Закріплення стату­су Уповноваженого з прав людини на конституційному рівні свідчить про визнання пріоритету прав людини й громадянина в нашій країні, про визнання державою нагальної потреби в незалежному, деполіти^ зованому органі для захисту громадянина від управлінського сваві­лля, бюрократичних збочень державного апарату, несправедливого ставлення з боку посадових осіб. Конституційне закріплення стату­су Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надає цьому інститутові більшої вагомості, підвищує його роль у право­охоронній діяльності.

Термін повноважень Уповноваженого Верховної Ради Украї­ни з прав людини -•- п'ять років. Він починається з дня складення Уповноваженим присяги на сесії Верховної Ради. Оскільки зако­ном не заборонено, то ту саму особу можуть призначати на посаду Уповноваженого кілька разів.

Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини при­значає на посаду й звільняє з посади Верховна Рада України таєм­ним голосуванням шляхом подання бюлетенів. Пропозиції щодо кандидатур(и) на посаду Уповноваженого вносять Голова Верхов­ної Ради або народні депутати (чисельністю не менше однієї чет­вертої від конституційного складу Верховної Ради). Відповідний комітет Верховної Ради подає Верховній Раді України свої вис­новки щодо кожної кандидатури на посаду Уповноваженого, відповідності її вимогам, передбаченим законом, і підтверджує відсутність причин, які б перешкодили їй обійняти цю посаду.

Призначеним вважають того кандидата, за якого проголосувала більшість народних депутатів від конституційного складу Верхов­ної Ради України, про що приймають постанову.

Законодавство чітко регламентує порядок припинення повно­важень і звільнення з посади омбудсмана, що є важливою гаран­тією його діяльності. Згідно із законодавством України повнова­ження Уповноваженого припиняють у разі:

— його відмови від подальшого виконання обов'язків шляхом подання заяви про складення своїх повноважень;

— набрання законної сили обвинувального вироку суду щодо ; нього; ■-> і?

314

Розділ IV. Правозахисні органи України

— набрання законної сили рішення суду про визнання особи, яка обіймає посаду Уповноваженого, безвісно відсутньою або про оголошення її померлою; .

- — складення присяги новообраним Уповноваженим; ,-.-

— смерті особи, яка обіймає посаду Уповноваженого.

Верховна Рада України може прийняти рішення про звільнен­ня з посади Уповноваженого до закінчення строку, на який його було обрано, в таких випадках:

— порушення ним присяги;

— порушення вимог щодо несумісності діяльності;

— припинення громадянства України;

— неспроможності протягом більше чотирьох місяців підряд виконувати обов'язки через незадовільний стан здоров'я чи втра­ту працездатності.

Висновок про наявність підстави для звільнення з посади Упов­новаженого має дати тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України.

За наявності зазначених підстав, Верховна Рада розглядає пи­тання й приймає відповідну постанову про звільнення з посади Уповноваженого за поданням Голови Верховної Ради України або не менш як однієї четвертої депутатів від конституційного складу Верховної Ради України.

Уповноваженого вважають звільненим з посади, якщо за це проголосувала більшість народних депутатів від конституційно­го складу Верховної Ради України.

Припинення повноважень і звільнення з посади Уповноважено­го оформляють відповідною постановою Верховної Ради України.

Важливою гарантією діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини є також те, що він користується пра­вом недоторканності на весь час своїх повноважень.

Без згоди Верховної Ради України він не може бути притягну­тий до кримінальної відповідальності або підданий заходам адмі­ністративного стягнення, які накладають у судовому порядку, за­триманий, заарештований, підданий обшуку, а також особистому оглядові. Кримінальну справу проти Уповноваженого може пору­шити лише Генеральний прокурор України. За порушення законо­давства щодо гарантій діяльності Уповноваженого, його представ­ників і працівників секретаріату винних осіб притягують до відпо­відальності згідно з чинним законодавством. :

І

Глава 1 ■ Уповноважений Верховної Ради України з прав людини______315

Уповноважений зобов'язаний зберігати конфіденційність інформації. Це зобов'язання діє й після припинення його повнова­жень.

У разі розголошення таких відомостей Уповноважений несе відповідальність у встановленому законодавством порядку.

Уповноважений не має права розголошувати отримані відо­мості про особисте життя заявника та інших причетних до заяви осіб без їхньої згоди.

Законодавець не наділив Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини правом законодавчої ініціативи. і У своїй діяльності Уповноважений використовує відомості про порушення прав і свобод людини й громадянина, які він отримує:

— зі звернень громадян України, іноземців;

5 — осіб без громадянства чи їхніх представників; ....,,. •.

— зі звернень народних депутатів України;

— за власною ініціативою.

Уповноважений приймає та розглядає звернення громадян Ук­раїни, іноземців, осіб без громадянства або осіб, які діють у їхніх інте­ресах, відповідно до Закону України «Про звернення громадян».