Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 2. Органи внутрішніх справ України

235

бажано рідною мовою осіб, проти яких ці засоби застосовувати­муть, та українською й російською мовами не менш як 2 рази з наданням часу, достатнього для припинення правопорушення.

Рішення про застосування спеціальних засобів приймає служ­бова особа, відповідальна за забезпечення громадського порядку, або керівник конкретної операції. Працівники міліції, які діють інди­відуально, приймають такі рішення самостійно. Про застосування цих засобів вони в письмовій формі доповідають безпосередньому начальникові із зазначенням коли, де, проти кого, за яких обставин застосовували спеціальні засоби та наслідки їхнього застосування.

Вогнепальну зброю працівники міліції мають право застосову­вати як крайній захід, зокрема, ЇЇ застосовують для:

— захисту громадян від нападу, що загрожує їхньому життю й здоров'ю, а також визволення заручників;

— відбиття нападу на працівника міліції або членів його сім'ї, якщо їхньому життю або здоров'ю загрожує небезпека;

— відбиття нападу на об'єкти, які охороняють, конвої, жилі при­міщення громадян, приміщення державних і громадських під­приємств, установ і організацій, а також звільнення їх у разі захоп­лення;

— затримання особи, яку застали під час вчинення тяжкого зло­чину та яка намагається втекти;

— затримання особи, яка чинить збройний опір, намагається втекти з-під варти, а також озброєної особи, яка погрожує засто­суванням зброї та інших предметів, що загрожує життю й здоров'ю працівника міліції;

— зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження, якщо водій своїми діями створює загрозу життю чи здоров'ю гро­мадян або працівника міліції.

Проте, слід зауважити, що заборонено застосовувати й ви­користовувати вогнепальну зброю за значного скупчення людей, якщо від цього можуть постраждати сторонні особи.

Працівники міліції мають право використовувати зброю для подання сигналу тривоги або виклику допомоги, для знешкодження тварини, яка загрожує життю й здоров'ю громадян або працівника міліції. Працівник міліції має право оголити вогнепальну зброю та привести її у готовність, якщо вважає, що за обставин, які склали­ся, можуть виникнути підстави для її застосування. Спроби особи, яку затримує працівник міліції з оголеною вогнепальною зброєю,

236

Розділ III. Правоохоронні органи України

наблизитися до нього, скоротивши при цьому визначену ним відстань, чи доторкнутися до його зброї дають працівникові міліції право застосувати вогнепальну зброю відповідно до чинного зако­нодавства України.

Під час затримання злочинців чи правопорушників або осіб, яких він запідозрив у вчиненні злочинів чи правопорушень, а та­кож під час перевірки документів у підозрілих осіб працівник міліції може привести в готовність вогнепальну зброю, що є попе­редженням про можливість її застосування.

Застосуванню сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї має передувати попередження про намір їх використання, якщо є можливість. Без попередження фізичну силу, спеціальні засоби та зброю можна застосовувати тільки в тому разі, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров'ю громадян чи працівни­ків міліції.

Заборонено застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби та вогнепальну зброю до жінок з явними ознаками вагіт­ності, осіб похилого віку або з вираженими ознаками інвалідності та малолітніх, крім випадків вчинення ними групового нападу, що загрожує життю та здоров'ю людей, працівників міліції, або зброй­ного нападу чи збройного опору.

Якщо не можна уникнути застосування сили, вона має не пе­ревищувати міри, необхідної для виконання покладених на мілі­цію обов'язків, і повинна зводити до мінімуму можливості запо­діяння шкоди здоров'ю правопорушників та інших громадян. За заподіяння шкоди міліція забезпечує надання необхідної допомоги потерпілим у найкоротший термін.

Про застосування фізичної сили, спеціальних засобів примусу працівник міліції рапортом доводить до відома безпосереднього начальника.

Про поранення або смерть, що сталися внаслідок застосуван­ня фізичного впливу й спеціальних засобів, а також про всі ви­падки застосування зброї працівник міліції зобов'язаний негайно письмово повідомити своєму начальникові для сповіщення про­куророві.

Перевищення повноважень із застосування сили, в тому числі спеціальних засобів і зброї, тягне за собою відповідальність, вста­новлену законодавством України.