Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

§ 2. Система та компетенція

органів державної податкової служби

Державну податкову службу в Україні створено за рішенням Ради Міністрів УРСР від 12 квітня 1990 року № 70.4 грудня того ж року Верховна Рада УРСР прийняла Закон «Про державну по-

даткову службу в Українській РСР». Податкову систему України було започатковано на початку 90-х років минулого сторіччя прий­няттям низки законодавчих актів, зокрема законів України «Про систему оподаткування», «Про оподаткування доходів підприємств і організацій», «Про Державний реєстр фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів» тощо. Створюючи її, законодавець мав на меті побудувати таку податкову систему, яка б відповідала соціально-економічним реаліям сьогодення та стано­вила важливий складовий елемент функціонування незалежної держави.

Якісно новий етап у розвитку податкової системи та її склад­ників — податкової служби й системи оподаткування — почався в 1996—1997 роках з прийняттям Указу Президента України «Про заходи по реформуванню податкової політики» від 31 червня 1996 року, а 22 серпня 1996 року Президент України підписав Указ «Про утворення Державної податкової адміністрації України та місце­вих державних податкових адміністрацій». Нині в Україні діє по­над ЗО нормативно-правових актів вищого рівня юридичного зна­чення, які регулюють порядок обчислення й сплати різних видів податків і відрахувань. Усього чинне законодавство про систему оподаткування передбачає на цей час 20 загальнодержавних по­датків, зборів, відрахувань у різні фонди та 14 місцевих податків і зборів.

Прийняттям 5 лютого 1998 року Верховною Радою України в новій редакції Закону України «Про державну податкову службу в Україні» в основному завершилося законодавче врегулювання діяльності державної податкової служби. Таке відбулося вперше серед країн СНД і Східної Європи.

Таким чином було поєднано зусилля податкової служби та органів внутрішніх справ щодо посилення контролю за виконан­ням податкового законодавства. Було ліквідовано паралелізм і дуб­лювання в роботі, можливість перекладання відповідальності за низьку якість роботи. Податкова служба, як оновлена структура державного управління, посіла основне місце в системі органів уп­равління бюджетно-податковими відносинами.

Зазначеними вище нормативно-правовими актами було сфор­мовано оптимальну систему органів державної податкової служби та визначено її структурно-функціональні характеристики.

До системи органів державної податкової служби належать:

250

Розділ III. Правоохоронні органи України

• Державна податкова адміністрація України;

• державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі;

• державні податкові інспекції у районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах.

Державна податкова адміністрація України, залежно від кількості платників податків та інших місцевих умов, може утво­рювати міжрайонні (на два й більше районів), об'єднані (на місто й район) державні податкові інспекції та в їхньому складі — відповідні підрозділи податкової міліції.

У Державній податковій адміністрації України та державних податкових адміністраціях у Автономній Республіці Крим, облас­тях, містах Києві та Севастополі утворюють колегії. Чисельність і склад колегії Державної податкової адміністрації України затверд­жує Кабінет Міністрів України, а колегій державних податкових адміністрацій у Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі — Державна податкова адміністрація України. Ко­легії є дорадчими органами, що розглядають найважливіші напрями діяльності відповідних державних податкових адміністрацій.

Структуру Державної податкової адміністрації України затвер­джує Кабінет Міністрів України.

Державні податкові адміністрації у Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі підпорядковано Дер­жавній податковій адміністрації України.

Державні податкові інспекції у районах, містах (крім міст Киє­ва та Севастополя), районах у містах, міжрайонні та об'єднані дер­жавні податкові інспекції підпорядковано відповідним державним податковим адміністраціям у Автономній Республіці Крим, облас­тях, містах Києві та Севастополі.

Органи ДПС України координують свою діяльність із фінансо­вими органами, органами Державного казначейства України, орга­нами служби безпеки, внутрішніх справ, прокуратури, статистики, державними митною та контрольно-ревізійною службами, інши­ми контролюючими органами, установами банків, а також із по­датковими службами інших держав.

Державну податкову службу України очолює Голова Держав­ної податкової адміністрації України, якого призначає на посаду та звільняє з посади Президент України за поданням Прем'єр-міністра України.