Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 3. Державна політика в сфері правоохорони

57

Інститут координації управління правоохоронними органами по боротьбі зі злочинністю є самостійним, організаційно-право­вим елементом, спрямованим на забезпечення узгодженого функ­ціонування автономних цілеспрямованих систем для виконання законодавчо визначених завдань, який на правовій основі має впо­рядкувати та узгодити їх спільну діяльність із метою ефективного попередження, викриття та розслідування економічних злочинів.

Координацію управління правоохоронними органами по бо­ротьбі зі злочинністю як організаційно-правову категорію слід бу­дувати на принципах законності, процесуальної самостійності й відповідальності, узгодженості дій, активного використання влас­ного та світового досвіду в зазначеній сфері державного управ­ління. Поєднуючою ланкою взаємодії правоохоронних органів по­винна стати законодавчо визначена організаційна система управл­іння як органічна єдність управлінського механізму та організаційної структури, яка б зобов'язувала керівників правоохоронних органів із державних позицій оцінювати ситуацію щодо стану криміналі-зації суспільства та сфер економічної діяльності, визначати сутність нових проблем і способи їх розв'язання у взаємодії з іншими пра­воохоронними органами.

Необхідно визнати першочерговими такі заходи протидії зло­чинності: законодавче закріплення пріоритетності міжнародно-пра­вових норм боротьби зі злочинністю; приведення національного законодавства у відповідність до міжнародно-правових норм; за­безпечення точного, повного, всебічного й безперешкодного засто­сування національно-правових норм, які відповідають світовим стандартам як у власній практиці роботи правоохоронних органів, так і у відносинах із відповідними органами взаємодіючих інозем­них держав.

Доцільно врахувати та використати фактори, що сприяють ак­тивізації міжнародних зв'язків по боротьбі зі злочинністю: значне її поширення; потреба протидії їй світовими масштабами; адекват­ний рівень розвитку міжнародного співробітництва правоохорон­них органів; прагнення багатьох держав сприяти активному залу­ченню України до міжнародного співробітництва; наявність реаль­ної перспективи збільшення масштабів відмивання «брудних коштів», розповсюдження наркотиків і тероризму в світі в цілому; активізація діяльності в міжнародних організаціях, насамперед за програмами ООН та FATF з питань міжнародного співробітництва по боротьбі зі злочинністю. ._

58

Розділ І. Загальні положення про судову, .діяльність

Забезпечення умов, за яких особливо ефективними в боротьбі з економічною злочинністю мають стати заходи щодо координації управління органами правопорядку, фінансовими та регулятивни­ми структурами в єдиній системі обміну інформацією, що пере­творять їх на своєрідну клірингову систему для сприяння обміну необхідною інформацією з питань економічної злочинності та фінансових порушень, допоможе правоохоронним органам своє­часно вийти на слід злочинних елементів та їхніх доходів кримі­нального походження1.

Сутність координації полягає в об'єднанні зусиль правоохорон­них органів у боротьбі зі злочинністю, насамперед організованою, в запобіганні їй, в узгодженні дій, додержанні законодавства, зо­крема процесуального.

Правовою базою організації взаємодії є:

— конституційні вимоги щодо захисту прав людини й громадя­нина;

— кримінально-процесуальне законодавство, що встановлює єдині завдання перед слідчими органами й органами дізнання впов­новажених міністерств і відомств стосовно виявлення, розкриття, запобігання злочинам, провадження в кримінальних справах і роз­шуку винних осіб;

— галузеві акти законодавства, які встановлюють функції та повноваження відповідних правоохоронних органів щодо органі­зації взаємодії;

— функціональні (спеціальні) акти законодавства2;

—укази, розпорядження Президента України та постанови Уря­ду з питань боротьби зі злочинністю й правоохоронної діяльності;

— державні програми боротьби зі злочинністю;

— міжнародні договори України з питань взаємодії у сфері бо­ротьби зі злочинністю;

— відомчі та міжвідомчі нормативно-правові акти (накази, інструкції)3;

1 Білоус В. Т. Координація боротьби з економічною злочинністю: Моно­графія. - К.: МП «Леся», 2002. - 450 с

2 Наприклад, Закон України «Про боротьбу з корупцією» // ВВР Украї­ни. - 1995. - № 34. - Ст. 266.

3 Див., наприклад: п. 2.5.31 Положення про Головне управління податко­вої міліції Державної податкової адміністрації України / Бандурка О. М., Виш-невська М. К., Жвалкж В. Р. та ін. Податкова міліція. Коментарі та роз'яснен­ня чинного законодавства. — Харків: Ун-т внутр. справ, 1999. — С 38.