Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

Радянський плакат 30-х років

Зміни в психології, звичках і культурі людей

Внаслідок глобальних процесів відбулися гігантські зміни у психології, звичках, культурі людей. Щезали одні усталені традиції, звички, навички, що були вироблені століттями, набувалися інші. Поступово щезала ізоляція людей, втрачалася індивідуальність. Люди розчинялися у колективі, який інколи виносив на поверхню окремих представників. Народжувалося почуття колективізму, відповідальності перед колективом. Цінність окремої людини зменшувалася, головним стало укріплення держави, побудова нового кращого устроюсоціалізму. Соціалістичний устрій пояснювався як бажаний образ життя усіх людей на землі, шлях об’єднання усього людства у загальну комуну, що відповідало традиційним принципам православ’я. Створювався образ світлого майбутнього – комунізму ( соціалізм є лише його першим етапом), досягнути якого можна лише шляхом надзвичайних трудових зусиль в умовах протистояння ворожому середовищу. В умовах загальної жорстокості, грубості життя в цілому світі, породжених І Світовою війною, фашистськими режимами і диктатурами Європи, колоніальними загарбаннями, люди СРСР сприймали репресії, розкуркулення як необхідні суворі заходи проти справжніх ворогів. Люди стали невибагливими, легше переносили труднощі і перегини. Усі негаразди вважалися тимчасовими. Радянська дійсність зображувалася у вигляді радісної праці і безкінечного свята. Оптимізм, натхненна віра у краще майбутнє, створювали загальне почуття радості побудови нового життя. На зміну герою-підпільнику, революціонеру, прийшов новий герой – комуніст – будівник. Невтомна праця і суспільно-корисна діяльність стали головними критеріями оцінки і самооцінки людини. Взаємодопомога, братерство, товариські почуття, інтернаціоналізм допомагали людям. Особиста скромність, аскетизм у побуті, ненависть до багатства, міщанства стали загальними, характерними як для урядовця, так і для до звичайного двірника. Люди користувалися величезними перевагами радянської влади: інтенсивним соціальним рухом по вертикалі з «низів» – вгору, наверх нової соціальної піраміди. ВКП(б) заохочувала кращих робітників і селян на керівні посади ( у державне управління, партійний і державний апарат, офіцерський корпус Червоної Армії тощо). Формувалася нове, небачене для світу суспільство – радянський народ.

2. Конституція урср 1937 року

Основні засади Конституції 1937 року

Переміни в країні розглядалися як радянське державне будівництво, утвердження основ соціалізму в СРСР. Ці зміни знайшли своє відображення у Конституції СРСР 1936 року. 30 січня 1937 року ХІV Всеукраїнським з’їздом Рад було затверджено новий варіант Конституції України, з наступними змінами:

  • Україна офіційно називалася Українською Радянською Соціалістичною республікою – УРСР;

  • декларувалося її добровільне об’єднання з іншими республіками в СРСР;

  • Вищим органом державної, законодавчої влади в УРСР стала Верховна Рада( в період між сесіями – Президія);

  • Найвищим виконавчим та розпорядчим органом державної влади оголошувалася Рада Народних Комісарів(РНК);

  • Проголошувалося багато демократичних положень: вибори до Рад –прямі, рівні, при таємному голосуванні; свобода від експлуатації людини людиною; право на працю, на відпочинок, на освіту, на охорону здоров’я, на пенсійне забезпечення у старості тощо.