Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

3. Перша п’ятирічка 1928-1932 років

Будівники соціалізму

У 20-30-х роках переважна більшість населення СРСР натхненно вірила в можливість побудови нового кращого майбутнього (соціалізму, згодом –комунізму) в окремій країні. І не дивно, нещодавно людям доводилося переживати страхіття війни( в якій європейські країни показували себе хижаками, загарбниками), зруйнування , кризу, новий переділ колоній. І раптом, за досить короткий термін часу в СРСР вдалося відновити нормальне, усталене життя. Загальна освіта для найбідніших прошарків населення, доступ до безкоштовного лікування, переміни в усіх сферах життя, відсутність «зверхбагатих», породжували відчуття соціальної справедливості. Економічна катастрофа («Велика депресія» 1929 року) у США, що потягнула за собою кризу в Європі, жахала людей новими бідами, а народження в Європі «коричневої чуми» - фашизму, загальна мілітаризація, породжували небезпеку нової війни. Бажання стати економічно сильними та незалежними, мати надійний захист і щасливе життя в соціалістичній країні породжували героїчну працю людей. Жодне суспільство в історії не працювало з такою вірою та надією. Формувався новий тип людини, будівника соціалізму.

Соціалістичне змагання

Задля інтенсифікації праці людей уряд організовував соціалістичне змагання(була надрукована стара стаття В.Леніна 1917 року про необхідність організації змагань). 9 травня 1929 року вийшла Постанова ЦК ВКП(б) «Про соціалістичне змагання фабрик і заводів», за якою профспілки мали організувати це починання. Ініціаторами соцзмагання стали керівники шахт тресту «Артемвугілля», які 31 січня 1929 року підписали першу господарсько-політичну угоду про змагання (шахтарі зобов’язувались перевиконати планові завдання). Незабаром в країні у соцзмаганні брали участь вже 2 млн. робітників( в УСРР -310 тис.). Передовиків нагороджували, про них писали в газетах, ставили фільми, кращих висували на керівні посади( але в основному було моральне заохочення). Й. Сталін стояв за прискорення машинобудування «будь якою ціною», завищував цифри планів, не рахуючись з матеріальними можливостями та ресурсами (стаття Й.Сталіна «Рік великого перелому»). Сувора регламентація і централізація усього, лихоманка виконання планів – уся ця «штурмівщина» часто не сприяла якості продукції.

Підсумки І п’ятирічки

Завищений план п’ятирічки було виконати нереально. Коли підводили підсумки, Сталін заборонив друкувати реальні дані, щоб не зіпсувати картину успіхів. Тому було об’явлено, що план виконано і перевиконано достроково. Але і без того успіхи були вражаючими. Уся країна нагадувала будівельний майданчик і змінювалася на очах.

Будівництво Дніпрогесу Встановлення турбіни на Запорозькій ГЕС

Так, завдяки героїчній праці людей на Україні було споруджено:

  • Дніпрогес –найбільшу гідроелектростанцію в Європі, що у 1932 році дала струм;

  • металургійний комбінат «Запоріжсталь»;

  • Харківський тракторний завод(перші трактори були випущені 1931 року);

  • Харківський завод «Серп і молот»(знаряддя для с\г);

  • Запорізький завод «Комунар»(випускав зернові комбайни);

  • 53 нових шахти Донбасу, 12 доменних та 24 мартенівських печей.

Це далеко не повний перелік побудованого. Крім того реконструювали металургійні заводи у Дніпродзержинську, Дніпропетровську, Комунарську, Запоріжжі. Було ліквідовано безробіття. Росли і розширювалися міста, де будівництва потребували робочих рук. Люди тимчасово жили в бараках, наметах, але не звертали уваги на труднощі. У цілому, життєвий рівень народу, у порівнянні з Непом, істотно понизився. Відбувалося знецінення грошей, не вистачало товару, був дефіцит найнеобхіднішого. З 1928 року хліб видавався по карткам. Ринкова система змінилася плановим розподілом продуктів.