Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

6.Події серпня 1917 року

«Тимчасова інструкція для Генерального Секретаріату»

Після липневих подій настав період реакції. Всілякі заборони, придушення національно-культурного життя, виявлення і ліквідація революційних організацій збільшували протести населення. Переслідування і погром більшовицьких осередків тільки привертали увагу до них. Зростала кількість більшовиків і на Україні( дорівнювала 33 тисячам людей). В цей же час роззброювались українські частини, чорносотенці знищували українські книги.

4 серпня 1917 року Тимчасовий уряд прийняв документ «Тимчасова інструкція для Генерального Секретаріату». За ним ГС оголошувався органом Тимчасового уряду Росії і повністю йому підпорядковувався, не мав виконавчих функцій, а ставав лише передаточним органом. Під контролем ГС залишалось лише 5 губерній: Київська, Волинська, Подільська, Полтавська і Чернігівська. Цей принизливий документ В.Винниченко назве «миршавим клаптиком паперу». Центральна Рада вимушена була прийняти інструкцію. Але авторитет цієї організації поступово падав. Непослідовність її дій, компроміси з Тимчасовим урядом, неспроможність вирішити нагальні питання сучасності, заглиблення в безкінечні дискусії, ідейні розмовки – усе це знецінювало вартість ЦР в очах населення.

Заколот генерала Л.Корнілова і Україна

У серпні 1917 року в Росії відбувся військовий заколот генерала Л.Корнілова. Країна стояла на порозі військової диктатури. Більшовики, організувавши з трудящих загони Червоної гвардії , зірвали плани заколотників. Це призвело до росту популярності РСДРП(б).Почалася «більшовизація Рад». 8 вересня, на засіданні київської міської Ради було прийнято резолюцію більшовиків про необхідність переходу влади до Рад.

7. Конфлікт Центральної Ради з Тимчасовим урядом Росії

«З’їзд народів» у Києві та його наслідки

Економічна криза поступово поглинула Україну. Буржуазія оголосила економічний саботаж. Донецькі капіталісти закрили 200 шахт, залишивши без роботи десятки тисяч робітників. Наростала анархія. Змучені довгою війною солдати відмовлялись воювати. В цей важкий час, у вересні 1917 року, в Петрограді, була скликана «Демократична нарада», з метою сформувати парламент Росії. Делегація від Центральної ради України вимагала введення державного контролю над підприємствами і торгівлею, виходу з війни, негайного скликання Всеросійських Установчих зборів, визнання прав національностей на утворення незалежних держав , а також – визнати Генеральний Секретаріат вищою владою на Україні. Але ці вимоги були проігноровані . З 8 по 15 вересня 1917 року, ЦР проводить «З’їзд народів» у Києві, де були делегати від різних національних груп Росії. З’їзд закликав до федеративної перебудови Росії. Влада ЦР поширюється на 9 губерній. Тимчасовий уряд зустрів це рішення з обуренням і віддав розпорядження прокуророві київської судової палати розпочати слідство; прийнято рішення заарештувати В.Винниченка та інших членів Генерального Секретаріату. Їх викликали до Петрограду, немовби для переговорів. Були наготові тюремні камери та наручники. Але арешт не відбувся. 25 жовтня 1917 року відбулася революція більшовиків. Загони робітників і матросів захопили Зимовий палац. Тимчасовий уряд зійшов з історичної арени. З’явився новий уряд – Рада народних комісарів, на чолі з В.Леніним. Революція вступала у новий період.

Лекція 2. Україна у жовтні 1917 – січні 1918 року. Проголошення УНР та її боротьба з радянською владою