Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

1. Розпад Австро-Угорщини та активізація визвольного руху на західноукраїнських землях

Розпад Австро-Угорщини

Поразка у І Світовій війні загострила внутрішні проблеми Австро-Угорщини.

Побудована з клаптиків земель різних народів, Австро-Угорщина сама породила національно-визвольних рух народів у своїй державі.

16 жовтня 1917 року імперія фактично розвалилася. Імператор-цісар видав маніфест «До моїх вірних австрійських народів». В ньому зазначалося: «кожне плем’я на області, яку воно заселяє творить свій власний державний організм». В результаті розпаду імперії утворилося декілька незалежних держав : Австрія, Угорщина, Чехословаччина, Королівство СХС (Югославія), Польща(яка виникла з клаптиків давньопольських земель, що належали Австрії та Росії).

Створення Національної Ради

Активізувався український національно-визвольний рух.

18 жовтня 1918 року ,у Львові, на зібранні українських політичних діячів( в основному парламентаріїв) була утворена Національна Рада. Мета: мирними засобами об’єднати землі Західної України у єдину державу. Планувалося включити землі: Лемківщина, Східна Галичина, Закарпаття, Північна Буковина. Але поляки, що в цей час розпочали будівництво своєї незалежної держави, виявили претензії на ці землі, вказуючи на достатньо велику кількість місцевого польського населення на Західній Україні.

2. Повстання у Львові та проголошення зунр

Перемога західноукраїнських визвольних сил

Група українських діячів пробувала зустрітися з намісником Галичини графом К. Гуйном, плануючи підписати Маніфест про передачу державної влади Національній Раді. Але ця місія зазнала невдачі. Мирний шлях розв’язання конфлікту був надалі неможливий. Поляки взяли курс на збройний шлях захоплення влади. Тоді молоді українські офіцери вирішили діяти рішучіше. Під керівництвом сотника «українських січових стрільців» Дмитра Вітовського були зібрані колишні січові стрільці і солдати –українці австрійської армії.

В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року військові загони українців швидко оволоділи Львовом. Над ратушею було піднято жовто-блакитне знамено. Подібне відбулося і у деяких інших галицьких містах - Станіславі, Тернополі, Коломиї, Раві – Руській, Снятині, Перемишлі. Часто поляки чинили впертий опір, але українці перемогли.

Утворення Державного Секретаріату і ЗУНР

10 листопада 1918 року Національна Рада створила тимчасовий уряд – Державний Секретаріат. Його головою та секретарем фінансів став Костянтин Левицький.

Відомі діячі ЗУНР(фото)

Євген Омелянович Петрушевич Костянтин Антонович Левицький М. В. Омелянович –Павленко

13 листопада 1918 року було проголошено нову державу – Західноукраїнську народну республіку (ЗУНР). Президентом став Євген Омелянович Петрушевич, колишній діяч австрійського парламенту, голова Національної Ради, юрист за фахом. Він походив з родини священика, великого прихильника і знавця української літератури.

Звістку про створення ЗУНР в Західній Європі сприйняли дуже стримано. Що стосується Франції, то вона особливо негативно віднеслася до цього факту.