Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

2. Проекти утворення срср

Комісія та її плани

Розуміючи небезпеку суперечностей, не бажаючи допустити сепаратизм і відділення, бажаючи зберегти єдність пролетаріату під час боротьби за «комуністичне майбутнє», Володимир Ленін у 1922 році створив Комісію для розробки проектів взаємовідносин РСФРР з іншими республіками. До її складу ввійшли В.Куйбишев(голова),Й.Сталін, Х.Раковський, Г.Петровський, Г.Орджонікідзе, Г.Сокольников. Сам В.Ленін не зміг очолити комісію з-за хвороби.

Йосип Сталін, який тоді займав у уряді РСФРР посаду комісара в справах національностей запропонував план автономізації , за яким Україна, Білорусія і Закавказька республіка (Грузія, Вірменія і Азербайджан) мали увійти у склад Росії на автономних правах, і повністю підкорюватися Москві. Так Сталін продемонстрував своє прагнення до імперського централізму і шовінізму, а також негативне відношення до суверенітету республік в майбутньому СРСР. На засіданнях комісії Сталін грубо нав’язував свій план. Обговорювали його і в республіках. Негативно його сприйняли у Грузії (там навіть запропонували свій – план конфедерації ). Серед українських комуністів виникла дискусія. Так 1 секретар КП(б)У Д.Мануїльський вважав його цілком прийнятним, а голова Раднаркому Х.Раковський критикував, вважав небезпечним для радянського ладу.

Але під тиском Й.Сталіна, 24 вересня 1922 року, комісія затвердила план автономізації. Проти виступив лише Х.Раковський.

З-за хвороби В.Ленін перебував у Горках і не знав про план автономізації.

Зажадавши ознайомитися з проектом, вождь більшовиків був шокований.

План федерації В.Леніна і еволюція поглядів вождя

26 листопада 1922 року у «Листі до членів Політбюро ЦК РКП(б)», В.Ленін піддав критиці план Сталіна, відмітивши що він приведе до утиснення прав окремих республік та до їх майбутнього від’єднання. В.Ленін запропонував свій план федерації за яким :

  • усі республіки – Україна, Білорусія, Росія і Закавказька республіка входять у єдиний федеративний союз – СРСР на рівних правах;

  • кожна республіка зберігає певну самостійність й право вільного виходу з Союзу;

  • очолити майбутній СРСР має Центральний Виконавчий комітет з представників від усіх республік.

«Ми визнаємо себе рівноправними з Українською СРР та іншими і разом і нарівні з ними входимо в новий союз, в нову федерацію» - писав В.Ленін.

Під тиском авторитету В.Леніна прихильники плану автономізації відмовилися від нього.

6 жовтня 1922 року – Пленум ЦК РКП(б) затвердив план федерації. Створена Конституційна Комісія для розробки проекту майбутньої Конституції СРСР.

Мало кому було відомо, що пізніше В.Ленін змінив свої погляди на СРСР. У листі «До питання про національності, або про «автономізацію» він, запропонував залишити Союз лише у двох сферах – військовій і дипломатичній, ввести повну самостійність усіх республік (власне – план конфедерації). Але до хворого вождя ніхто не прислухався. Лист не був надрукований, і в останні роки життя вождь був штучно ізольований одно партійцями від вирішення багатьох державних питань.