Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

5. Плани п.Врангеля та наступ його військ

Петро Миколайович Врангель і його політика

4 квітня 1920 року залишки білогвардійських армій в Криму очолив генерал Петро Врангель. Петро Миколайович Врангель (походив з знаного шведського роду, предки якого висунулися за часів Петра І; закінчив Академію Генерального штабу, у Світовій війні командував козачим полком) в минулому був флігель –ад’ютантом, товаришем П.Скоропадського, майбутнього українського гетьмана. Але на запрошення Скоропадського служити Українській державі Врангель відповів відмовою, приєднався до Денікіна задля боротьби за «білу справу», командував у нього козачим корпусом. Після розгрому Денікіна, Врангель зібрав рештки військ ( 4 корпуси - 150 тис. вояків, з значним прошарком офіцерства), з допомогою Антанти - добре озброїв їх. Перекопський перешийок був укріплений мурами, вогньовими точками, т. ч. Крим був перетворений у справжню фортецю. Врангель продовжував боротьбу за відновлення «єдиної та неподільної Росії». Він створив незалежну Кримську республіку, уряд якої очолив колишній царський міністр О. Кривошеїн), підготував Закон про землю, за яким обіцяв передати селянам частину поміщицьких земель(ту, що перевищувала встановлений для даної місцевості максимум), дозволив селянам залишити за собою вже захоплені землі,( за які потрібно було 25 років сплачувати державі частину врожаю); провів реформу місцевого самоврядування. Водночас йому не вдалося налагодити в Криму забезпечення харчуванням війська, міст, подолати корупцію та інфляцію. Його так і не підтримали селяни(незадоволені викупними платежами) та робітники. Користуючись тим , що головні сили Червоної Армії були зайняті на радянсько-польському фронті, Врангель вирішив нанести більшовикам вирішального удару.

Форма Червоної Армії і шолом – багатирка(будьонівка)

Десант генерала Я. Слащова і наступ врангелівців

За його наказам, 6 червня 1920 року біля села Кирилівка, на березі Азовського моря , висадився десант генерала Якова Слащова.

Розбивши 13 Червону Армію, білі зайняли Мелітополь, Маріуполь, Олександрівськ, південь Катеринославщини, здійснюючи жорстокі репресії. Реввійськрада червоних (під керівництвом Лева Троцького) кинула проти Врангеля 2 Кінну Армію Пилипа Миронова та 51 Стрілецьку дивізію Василя Блюхера, яку перекинули з Сибіру.

Їм вдалося зупинити Врангеля на лінії Херсон-Нікополь-Бердянськ.

6. Утворення Південного фронту червоних військ

Переговори з представниками уряду Директорії УНР

Розуміючи, що без союзу з національними формуваннями здолати більшовиків не вдасться, Врангель був готовий відмовитися від гасла «єдиної та неподільної Росії». 10 вересня 1920 року, в Ялті , відбулися переговори з представниками уряду Директорії УНР Литвиненко і Кратом, під час якої Врангель оголосив про намір ввести автономію Дону, Кубані, Тереку, визнав Директорію та обіцяв, що Україна самостійно вирішить свою долю у майбутньому. Але з-за взаємної недовіри обидві сторони так і не підписали ніяких воєнних конвенцій( С.Петлюра обмежиться декількома спільними походами з білими частинами В.Перемикіна і С.Булак-Булаховича).

Н.Махно з орденом Червоного прапора на грудях Червоноармійці в степу(з картини А.Шаталіна)

Позиція Нестора Махна

Спроби Врангеля домовитися про союз з Н.Махно те ж не мали успіху. Батько наказав застрелити парламентера, штабс-капітана Михайлова і відмовився від будь яких контактів з білими. Але розуміючи складність ситуації, Махно не бажав бути знищеним однією з військових сил. І він пішов на угоду з червоними, з урядом УСРР, вимагаючи неймовірного: випустити з тюрем усіх анархістів та махновців, надати автономію Гуляй -польському повіту, а також дати боєприпаси і спорядження. Уряд УСРР обіцяв розглянути ці вимоги.

2 жовтня 1920 року була підписана угода між командуванням Червоної Армії та Н.Махно. Махновці приєдналися до Червоної Армії, яка вже готувалася для наступу проти Врангеля.