Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

Сатиричне зображення м. Григор’єва і його загону у фільмі «Весілля у Малинівці»

Репресії радянської влади проти незадоволених

Незгодних з радянською владою ця ж влада рішуче і жорстоко придушувала.

Знищення експлуататорських класів сприймалось як один з найважливіших кроків на шляху до комунізму. Керівник українських чекістів Мартин .Лаціс говорив підлеглим: «Ми знищуємо буржуазію як клас… Не шукайте доказів. Достатньо походження…». До ворогів радянської застосовувались арешти, тюрми, розстріли. 17 липня 1919 року вийшла постанова ЦВК УСРР «Про придушення куркульських і білогвардійських заколотів на селі». Застосовувались репресії за переховування зброї, за антирадянську агітацію, захоплювалися заложники.

Радянська пропаганда і агітація

Водночас радянська влада боялася втратити соціальну опору в масах. Тому по селам їздили агітбригади, що роз’яснювали принципи радянського будівництва, суть комуністичного майбутнього. На фронти, в міста їхали агітпоїзди . У тому ж 1919 році вийшла постанова ЦВК УСРР «Про недопустимість спалення сел під час придушення куркульських повстань». Дуже суворо каралися червоноармійці, що грабували селян, або здійснювали якісь протиправні дії (навіть за вкрадені овочі з городу солдата могли засудити до розстрілу).

Українське місто, зайняте червоними Бійці Частини особливого призначення (ЧОН) (кадри з фільму «Як гартувалася сталь»

6. Націонал-комуністичні течії в Україні у 1919 році

Націонал-комуністи

В умовах громадянської війни, іноземної інтервенції, розрухи, звертати увагу мовне питання, проблеми національних культур, більшовики вважали чимось другорядним. Відомо, що голова Ради Народних Комісарів Х.Раковський та його підлеглі були впевнені, що введення української мови, як державної, це сприяти «петлюрівщині», популяризувати у народі владу гетьмана Скоропадського. Тому діловодство велося російською мовою, українську можна було почути лише у побуті. Але так думали не всі. У складі КП(б)У були діячі, що прагнули надати владі національного характеру, перетворити УСРР на незалежну радянську державу. З’явилася течія «націонал – комуністів». Члени КП(б)У С.Мазлах та В.Шахрай у 1919 році, у Саратові видали книгу «До хвилі. Що діється в Україні і з Україною», де писали: «Або Україна самостійна, тоді повинен бути свій уряд і своя партія, або Україна – се Південна Росія». У червні 1919 року їх погляди були піддані критиці, та їх виключили з лав КП(б)У.

«Боротьбисти»

В опозицію до КП(б)У стало й ліве крило партії есерів(УПСР), що називалося «боротьбистами». Вони виступали за радянську владу, але у незалежній Україні, за самостійну Українську Червону Армію.

УСДРП переживала не кращі часи. У деяких питаннях вони підтримували радянську владу, в інших – засуджували.

«УКП(б)»

У серпні 1919 року УСДРП і УПСР об’єдналися в нову партію – Українська Комуністична партія (боротьбистів) – УКП(б), одним з лідерів якої став Олександр Шумський. Ставши в опозицію до більшовиків, УКП(б) виступила з програмою побудови незалежної радянської України, розвитку української національної культури, мови, у той час, як КП(б)У, лише разом з Росією мали намір боротися до перемоги «світової революції». 28 серпня 1919 року УКП(б) подала заяву на вступ до складу Комуністичного Інтернаціоналу, але, за вимогою РКП(б) прохання відхилили. Раднарком УСРР виступив з засудженням «дрібнобуржуазних партій» й домігся вигнання з уряду «українських есерів».Дехто з них був вимушений подати заяву на вступ до КП(б)У.

Лекція 8. Окупація України військами Денікіна та розгром його військ. Радянська влада на початку 1920 року