Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

4. Завершення радянсько-польської війни

Наступ червоних військ Західного фронту

Наприкінці червня 1920 року війська Західного фронту червоних, під командування М.Тухачевського в повну силу розгорнули наступ у Білорусії.

До 4 липня їм вдалося визволити всю територію республіки. М.Тухачевський, переслідуючи ворога, не даючи йому закріпитись, в липні 1920 року ввійшов на територію Польщі і розгорнув наступ на Варшаву. Польські війська терпіли поразку за поразкою. Зляканий польський уряд звернувся до Антанти за допомогою. Антанта згодилася допомогти за умови, що польський уряд поверне Литві захоплене у неї місто Вільнюс. За дорученням Антанти британський міністр закордонних справ лорд Керзон в ноті до радянського уряду Росії вимагав заключення перемир’я з Польщею.

Червона Армія мала зупинитися перед т.зв. «лінією Керзона», що ще з 1919 року, за рішенням Антанти, позначала кордон між Польщею, Білорусією та Україною(від Гродно на півночі – до Перемишля і Карпат на півдні). Війська Єгорова в Галичині повинні були зупинитися на лінії фактичного перебування у день підписання перемир’я. Але В.Ленін доручив наркому Г.Чичеріну відповісти, що Росія буде вести переговори з Польщею без посередництва та умов Великобританії.

Кіннота і піхота Червоної Армії

В цей час продовжувався «шалений наступ» червоних на Варшаву. Більшовицький уряд захопили успіх і мрії про «світову революцію». В Польщі створювалися радянські органи влади (під керівництвом Ф.Дзержинського і І. Мархлевського створено Тимчасовий ревком Польщі).

Але не всі розуміли соціалістичних перетворень, а антирелігійна політика відштовхнула селянство Польщі. Щоб привернути селянство на свій бік, сейм терміново прийняв рішення про обмеження землеволодіння на користь селянства. Франція надала значну допомогу Польщі (зброя, спорядження; план захисту країни розробляв французький генерал М.Вейган, проведена тотальна мобілізація – 35 тис. бійців). В результаті, наступ червоних захлинувся з-за:

  • тактичних помилок М.Тухачевського( під час наступу - відірвався від тилів, оголив фланги, розтягнув війська по фронту, переоцінив власні сили);

  • нестачі боєприпасів, харчів , медикаментів; війська були втомлені довгими боями;

  • Південно-Західний фронт О.Єгорова, що наступав на Львів, не надав необхідної допомоги Західному фронту;

  • переваги сил противника;

  • а також - початку військових дій білогвардійців П.Врангеля на півдні України , що змусило червоних створювати ще один фронт;

27 серпня 1920 року радянські війська витримали важкий бій під Варшавою, після якого були вимушені відступити.

Закінчення війни і Ризький мир 1921 року

12 жовтня 1920 року Польща і Радянська Росія уклали перемир’я. Польща розірвала відносини з Директорією УНР. С.Петлюра не визнав перемир’я і зробив спробу нового наступу проти червоних, але в листопаді 1920 року, в районі Дністра, був розбитий військами Єгорова. Війна закінчилася.

18 березня 1921 року між Радянською Росією і Польщею було підписано Ризький мирний договір, за умовами якого:

  • Польща визнавала існування Української Соціалістичної Радянської республіки;

  • до Польщі відходили західні райони України та Білорусії, серед яких Холмщина, Підляшшя, Західна Волинь і Західне Полісся, також за Польщею залишалась Східна Галичина;

  • інші частини Правобережної України відходили до складу УСРР;

  • польський уряд зобов’язувався гарантувати мовні та релігійні права українцям в Польщі. Але цих зобов’язань він ніколи не дотримувався.

Генерал П. М.Врангель Генерал Я.О.Слащов Актор В.Дворжецький у ролі Хлудова (Слащова) у фільмі «Втеча»