Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

1. Нові умови і фактори становища культури

Становище в освіті і культурі

Лютнева революція 1917 року, падіння царизму та фактичний розпад Російської імперії поклали край багатовіковій імперській культурній політиці з її централізаторськими та русифікаторськими тенденціями. На 1917 рік писемність на Україні мала найнижчі показники. Особливо багато неписьменних було в селах, жителі яких, на противагу багатомовним містам, якраз зберегли у побуті українську мову , культурні та національні традиції. На Західній Україні в багатьох місцевостях взагалі не було українських шкіл (наприклад на всю Буковину була лише одна українська гімназія, а на Закарпатті навіть у початкових школах навчання велося угорською мовою). На всій території України не існувало жодного україномовного вищого навчального закладу.

Тому, початок Української революції, Жовтнева революція 1917 року, та падіння Тимчасового уряду, породили хвилю надій і сподівань, викликали нове піднесення духовного і культурного життя.

Умови розвитку культури

Умови розвитку культури були наступними:

1. Жорстока класова та національно-визвольна боротьба розколола суспільство на ворожі табори, політизувала свідомість людей, що сформувало складну і суперечливу культурно-ідеологічну обстановку;

2.Кожен політичний режим, що утверджувався в Україні прагнув проводити власну лінію в галузі культури, проявляючи до інших нетерпимість, інколи-жорстокість;

3. У важкому становищі опинилася інтелігенція, багато загинуло на фронтах під час світової та громадянської війн, терору, голоду, дехто, розгубившись, емігрував за кордон, що призвело до значного зниження інтелектуального та культурного рівня;

4.Безкінечні зміни влад, воєнні дії, класова боротьба багато в чому перешкоджали розвитку культури, відволікали людей від духовного життя, руйнували пам’ятники культури.

Тому в таких умовах культурні процеси в Україні набували своєрідних, властивих лише цій добі проявів і форм.

Особливо важливі процеси

За період 1917-1920 років хотілося б виділити культурні та освітні процеси, що відбувалися в період гетьманату, коли були засновані наукові установи та почалася українізація освіти, та діяльність радянських установ, що намагалися здійснити переворот у свідомості трудящих, рівнозначний культурній революції: оволодіння грамотою, утвердження матеріалістичного світогляду, формування нової інтелігенції тощо.

2. Здобутки і втрати у культурно-освітньому та науковому процесі

А.Освіта

Галузь

Здобутки і втрати

«Просвіти»

Агітація і пропаганда

Школа

Вища школа

Професійна школа

  • 1917-1921 рр. - діяльність культурно-просвітницьких організацій «Просвіти»(проводили концерти, організовували драмгуртки, хорові колективи, відкривали пам’ятники, бібліотеки, проводили політичні мітинги). Значення: прилучення людей до культурної скарбниці. Але і Центральна Рада і більшовики занадто політизували гуртки.

У 1921 р. більшовики розпустили «Просвіти», не маючи змоги їх переробити.

  • 1919 рік - більшовики створили Народний комісаріат агітації і пропаганди(очолив Артем, згодом –О.Коллонтай). Займався організацією клубів, хат-читален, агітпоїздів, агітмайданчиків, випуском книг, брошур з агітацією за радянську владу, соціалізм.

  • 1917-1920 рр. була зламана стара дореволюційна система освіти, почалися пошуки нових форм, що відповідали завданням політичних режимів.

  • За Центральної Ради розпочалася українізація шкіл, утворені 53 укр. гімназії. Але реорганізація шкіл проходила неактивно, рішення, документи не впроваджувалися в життя, не вистачало коштів іт.п.

  • За доби гетьманату утворено 150 укр.гімназій, 2 університети, розроблені нові програми, підручники, почалося вивчення історії України, готувалися кадри учителів. Засновано Катеринославський університет(1918).

  • 1917 рік - радянський уряд Народний Секретаріат утворив Секретаріат освіти (В.Затонський). Прагнення викладати предмети на основі марксизму(відмінили викладання Закону Божого).

  • 1919 рік – положення Раднаркому УСРР «Про єдину трудову школу»(обов’язковість і безкоштовність освіти дітей, скасування 5 бального оцінювання; утворення « шкіл-комун» тощо). Насаджувалася єдина марксистська ідеологія. Але 1 млн. дітей все ще залишалися поза школою.

  • 1920 рік –Постанова РНК «Про боротьбу з неписьменністю»(утворюється республіканська комісія по боротьбі з неписьменністю на чолі з Г.Петровським; навчалися люди віком від 8 до 50 років, для працюючих робочий день скорочувався на 2 години).

  • 1920 рік-Постанова РНК про обов’язковість вивчення української мови в школах з неукраїнською мовою навчання.

  • березень 1919 р. - Декрет уряду УСРР про нові правила прийому до вузів(скасовані національні, майнові, станові обмеження; відкрито дорогу до освіти дітям селян та робітників; ліквідовано плату за навчання та введені стипендії; відмінена автономія вузів, вводилася посада комісара вузу); Дуже обмежувалася стара професура, дехто емігрував, тому рівень навчання був невисоким; діти представників заможних класів не приймалися до вузів.

  • 1920 рік - у радянській школі введена обов’язкова 7-річна освіта; утворені ФЗУ( фабрично-заводські училища- спеціалізована освіта) та робітфаки (підготовка молоді для вищої школи).

Б. Наука

Здобутки

Втрати

  • 24 листопада 1918 року ,за часів гетьманату, засновано Українську Академію Наук(УАН). Першими її членами, академіками стали В.Вернадський(президент), А.Кримський, Д.Багалій, С.Смаль-Стоцький, М.Кащенко, М.Петров, Ф.Тарнавський, М.Туган-Барановський, С.Тимошенко, інші. Структура: 3 відділи: історико-філологічний, соціально-економічний, фізико-математичний. При УАН діяла Національна Бібліотека. До 1920 р. розроблені нові правила укр..правопису.

  • Влодимир.Вернадський очолив Комісію по вивченню природних багатств України, заснував у Києві лабораторію біохімічних досліджень, розробив вчення про ноосферу. У 1920 р.- ректор Таврійського університету у Сімферополі, займався вивченням ролі живих організмів та мінералогенезу, дослідженням природних багатств Криму.

  • Агатангел Кримський -дослідження історії Персії та Туреччини та літератури цих країн.

  • Сергій Єфремов очолив Комісію по виданню класиків укр. літератури та науки (видані академічні зібрання творів Т.Шевченка,І.Франка, М.Драгоманова).

  • Д.Граве, М.Крилов, М.Боголюбов – заклали підвалини нелінійної механіки.

  • Видатні вчені: Є.Патон(мостобудівник-новатор), Д.Багалій(історик) , В.Маковський(газотурбобудування), Писсаржевський (хімік), Палладін(біохімік) , М.Бердяєв, Д.Чижевський, Л.Шестов (філософія)тощо.

Окремі талановиті учені, не згодні з радянською владою емігрували за кордон(напр.. М.Туган-Барановський, М.Бердяєв, М.Грушевський, Д.Чижевський, Л.Шестов, інші)

В.Література

Здобутки

Втрати

  • У 1917-1918 рр. більшість літераторів підтримували курс Центральної Ради, згодом - Директорії(В.Винниченко, О.Олесь, О.Вишня, П.Тичина, О.Довженко, В.Сосюра, Г.Чупринка). Але розчарувавшись у діяльності цих урядів окремі емігрували за кордон(О.Олесь, В.Винниченко), більшість схилились до підтримки радянської влади ( залишилися в УСРР).

  • Олександр Олесь –видав поет. збірку «Княжа гора»(вірші, сповнені любові до України, переживань за її долю)

  • Павло Тичина- збірка «Золотий гомін»(1917) (емоційне, піднесене вітання прийняття І Універсалу та «вільної України»)

Збірка «Сонячні кларнети»(1918)- нове слово в укр.. літературі, майстерність «музичної поезії», радість природи, переживання за майбутнє батьківщини.

  • ВолодимирСосюра – служив у 1918-1919 рр. у гайдамацькому полку, згодом - у Червоній Армії. В романі «Третя рота» описав події громадянської війни. Збірки віршів«Червона зима»(1920), «1917рік»(1921).

  • Василь Чумак - збірка «Заспів»(1918)(виступав за незалежну УСРР, належав до «боротьбистів»; комсомолець-підпільник, розстріляний денікінцями).

  • Микола Семенко- поет-панфутурист(вірш «Картка»);

  • Макс Волошин –поет, ств. літературний гурток у Коктебелі, російськомовні твори «Протопоп Авакум»(1918), «Глухі Демони»(1919);

  • Ганна Ахматова (Горенко)- поетеса; збірки на рос.мові «Біла зграя»(1917), «Подорожник»(1918) ;

  • У 20 рр.-виникн. літературних організацій «Гарт», «Плуг», «Авангард», «Ланка», «ВАПЛТІТЕ»; гурток поетів- символістів «Музагет»(М.Семенко,П.Тичина, Загул, Савченко), гурток «Неокласики»(М.Зеров, П.Филипович, М.Рильський, М.Драй-Хмара, Ю.Клен). Серед цікавих поетів В.Еллан(Блакитний)(збірка «Удари молота і серця») та М.Вороний.

  • Володимир Винниченко- визначний письменник, драматург(імпесіоністчно-психологічна, сатирична проза ). Серед творів : «Гріхи»(1918), , «Чужі люди»(1910), драма «Брехня»(1910); спогади «Відродження нації»(1920).

Революція спонукала різнобарвному творчому процесу, вільному від бюрократичних канонів.

Еміграція талановитих письменників, що були змушені творити далеко від батьківщини

(О.Олесь, В.Винниченко).

Заважала вузька ідеологічна та агітаційна направленість радянської влади.

Г. Мистецтво

Галузь

Здобутки і втрати

Театр

Музика

Образотворче мистецтво

  • 1918 рік- під час гетьманату засновано Український театр драми та опери

  • 1919 рік –радянська влада всі театри реорганізувала у державні . Були створені Українська музична драма і республіканський оркестр ім.. М.Лисенка, І театр УСРР ім. Т.Шевченка(працювали О.Мар’яненко, Г.Борисоглібська, О.Сердюк, Л.Ганебуш ,інші).

  • 1919 рік - Створено «Молодий театр» режисером і актором Лесем Курбасом(він відійшов від традиційних канонів укр. сцени, ввів нові імпресіоністичні прийоми). Курбас пост. «Гайдамаки»(за Т.Шевченком).

  • 1919 рік – засновано новий Драматичний театр ім.. І.Франка(керівник –Гнат Юра)

  • 1918 рік –під час гетьманату було створено Державний Симфонічний оркестр(керівник О.Горілий ) та Укр. капела(кер. О.Кошиць). У 20 рр. - триумфальні виступи в Європі.

  • 1920 рік - організована Українська Хорова капела «Думка»(керівник К.Стеценко; обробка народних пісень). Утворюється багато професійних колективів(оркестри, хори)

Виступають популярні співаки М.Микиша, М.Литвиненко-Вольгемут, О.Вертинський.

  • Відомі композитори: М.Леонтович, Л.Ревуцький, Я.Степовий, Г.Верьовка, Б.Лятошинський, Н.Городовенко(обробки нар. музики)

  • 1917 рік - утворено Українську Академію Мистецтв(за ініц. М.Грушевського; ректор - М.Бойчук). Почесні члени : М.Жук, В.Кричевський, А.Маневич, О.Мурашко, Г.Нарбут, М.Бурачек.

  • Творчість видатних художників:

Георгій Нарбутталановитий графік, за замовленням г-на Скоропадського виготував проекти держ.герба, печатки, марок, грошей, грамот, військової форми. Серії графіч.малюнків: «Картини війни»(1914), «Українська абетка»(1919), «Поезія»(1919); ілюстрації до «Енеїди»Котляревського, творів І.Крилова, М.Зерова тощо. З рад. влади – ілюстрації книжок, журналів. 1920р.- помер від тифу під час польської окупації Києва;

Михайло Бойчуквиходець з бідної родини з Тернопільщини, послідовник монументального живопису з перевагою традицій укр.. народного мистецтва. Роботи: фрески у луцьких казармах, розпис стін селянського санаторію в Одесі; Пастушок»(1920),«Молочниця»(1922).

(З 1930 р. викладач Ін-ту мистецтв у Ленінграді);

Створив школу послідовників(«бойчукістів»): Оксана Павленко, Василь Сідляр, Тимофій Бойчук, Іван Падалка, Євген Сагайдачний,

Микола Рокицький, інші.

Микола Самокиш – майстер класичного батального полотна: «Напад кавалерії», «Увірвалися першими», «Бій І.Богуна з Чернецьким»; створив збірку робіт «Українська старовина»;

Іван Кавалерідзе – талановитий скульптор. У 1918 році створив 1 в Укр.. пам’ятник Т.Шевченку(місто Ромни).

Було й безліч втрат: під час безкінечних війн, окупацій, змін влад, розгулу бандитизму гинули пам’ятки старовини, картини, скульптури, архіви( напр.: вивіз за кордон інтервентами, білогв. худ. цінностей; знищення денікінцями пам’ятників, декрет РНК від 1919 року про знищення пам’ятників царям, тощо). натомість радянська влада виступає за встановлення пам’ятників видатним революціонерам різних часів: К.Марксу, Ф.Енгельсу, Ж. Марату, Р.Люксембург(ці роботи не мали особливої цінності).

Водночас потрібно відмітити деякі заслуги рад. уряду УСРР(та особисто Х.Раковського), що зберегли багато археологічних, історичних, художніх цінностей( будівлі, скарби Києво-Печерської лаври, Софійського Собору; передача реквізованих приватних та награбованих худ. цінностей музеям; надання Асканії-Нова статусу держ. заповідника і т. д ).