Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

5. Конфлікт Генерального Секретаріату унр і Ради Народних Комісарів Радянської Росії

Загострення конфлікту між Радою народних комісарів Росії і Генеральним Секретаріатом ЦР

Царський генерал Каледін, що був проголошений отаманом донських козаків, розпочав боротьбу проти Радянської Росії з метою скинення влади більшовиків. Задля ліквідації виступу Каледіна Рада Народних Комісарів (Раднарком) посилала війська червоноармійців по залізниці на Дон через територію України. Але Генеральний Секретаріат не пропускав ці війська через територію України, в той час, як білі війська (Каледін і Краснов) мали право на пересування територією України. Поступово Генеральний Секретаріат вів політику на відділення від Радянської Росії. 25 листопада 1917 року він ухвалив власні гроші –карбованці. Також відбувалося роззброювання і відсилання на територію Росії збільшовичених загонів з українських міст. Комендант Києва Ковенко проводив арешти прихильників більшовиків. Саме це й викликало конфлікт.

Голова Раднаркому В.Ленін біля телеграфу Голова Генерального Секретаріату В.Винниченко

Ультиматум Раднаркому Радянської Росії 4 грудня 1917 року, через радіотелеграф, на Україну було передано «Маніфест до українського народу з ультимативними вимогами до Центральної Ради» підписаний В.Леніним і Л.Троцьким. За ним:

  • визнавалася УНР і її право зовсім відокремитися від Росії, або увійти у федеративний договір з Росією;

  • визнаються усі національні права українського народу;

  • але Центральна Рада, як представник трудящих мас України не визнається;

  • ЦР не скликала крайовий з’їзд українських Рад, ігнорує радянську владу, намагається її придушити, що не допустимо.

Раднарком Росії вимагає : а) припинити дезорганізацію фронту, роззброєння червоноармійців; б) не пропускати контрреволюційні війська на Дон; в)визнати на Україні осередки радянської влади і тоді Раднарком Росії визнає її суверенною державою.

У разі невиконання цього ультиматуму протягом 2 діб Раднарком Росії буде вважати себе у стані війни з ЦР України.

Відповідь Генерального Секретаріату на ультиматум Раднаркому

Центральна Рада з обуренням відкинула цей ультиматум. У «Відповіді Генерального Секретаріату» говорилось про недопустимість нав’язування своїх форм політичного устрою . Пропонувалося створення однорідного соціалістичного уряду(більшовиків, есерів і меншовиків) Росії, Кавказу, Дону, Криму, утворення федерації. Генеральний Секретаріат відкинув війну як засіб ведення політики. Але до миролюбивої політики не прислухалися.

Щоб запобігти поглиблення конфлікту Раднарком Росії відправив свою делегацію до Києва, але вона не була прийнята ГС. Це був хибний крок української влади – остання можливість запобігти війні не була використана.

5 грудня 1917 року Раднарком Росії, не дочекавшись наслідків ультиматуму постановив «вважати Раду в стані війни з Росією», й прийняв рішення звільнити український пролетаріат від «буржуазно-націоналістичної Ради».

Лекція 3. Встановлення радянської влади в Україні та її боротьба з Центральною Радою. Політика більшовиків в Україні.