Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

Передмова

Даний посібник є збіркою лекцій з історії України ХХ століття. Матеріал лекцій охоплює період від початку Української національно-демократичної революції 1917 року до початку Другої Світової війни 1 вересня 1939 року. У посібнику викладений основний матеріал, передбачений навчальною програмою для 10 класу, але більш скорочено. Тому це видання можна порекомендувати учням тих ліцеїв і гімназій, у яких історія не є профілюючим предметом і кількість годин є меншою. Кількість матеріалу розрахована на 2 години на тиждень (усієї історії, що вивчається). Навчальна програма, що складена для ліцею інформаційних технологій, крім лекцій, передбачає й семінарські заняття, лабораторні роботи, повторювально-узагальнюючі уроки, які не поміщені у даний посібник. Головна мета даного видання – надати конспективний виклад матеріалу, що дозволить сконцентрувати увагу учня на головному і у той же час охопити значні періоди історії, ознайомитися з основними подіями, причинами і наслідками цих подій, історичними особами. Посібник допоможе краще зрозуміти розповідь учителя на уроці, дозволить не втратити пропущене, сприяє кращій підготовці до семінару, узагальнюючого уроку. Ним можуть користуватися ліцеїсти для підготовки до олімпіадних занять, а також ті учні, що збираються складати відповідний вступний іспит чи тестування для вступу до вузу.

Автор в основному користується найновішими дослідженнями і концепціями історії, залишаючи, однак, за собою право висловлювати власне бачення окремих подій. Усі власні висновки ґрунтуються лише на детальному вивченні відповідної літератури і джерел. Новим є ставлення автора до історії Української Радянської Соціалістичної республіки. Не відкидаючи загальноприйняті погляди стосовно злочинної політики сталінської влади, автор усе ж вбачає період існування Української Радянської Соціалістичної республіки важливим етапом формування майбутньої незалежної України. Без цього етапу не було б такої події, як 24 серпня 1991 року – проголошення незалежності. Відсутність єдиної концепції про поступовий поетапний розвиток Української державності ХХ століття – від Української Народної республіки до незалежної держави « Україна», заважає нам пишатися усіма періодами нашої і славної, і трагічної історії, і поважати натхненну працю мільйонів людей, наших предків, що залишили нам значний економічний, індустріальний фундамент, на якому будується сучасна незалежна Україна. На відміну від шкільних підручників дана характеристика окремих націонал-соціалістичних діячів у КП(Б)У, прослідковано їх долю у часи сталінських репресій. Для зручності вивчення матеріал поділений на окремі питання. Курсивом виділяється термінологія, прізвища історичних осіб, усі дати підкреслюються, а фрази, речення, які є важливими і на які потрібно звернути увагу учневі виділяються чорним кольором.

Тема: Початок Української революції (1917-початок 1918 року)

Лекція 1. Крах самодержавства в Росії і початок національно-демократичної революції в Україні. Проголошення автономії і наростання політичної боротьби(липень-жовтень 1917 р.)