Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

Непмани – «нова буржуазія»

Висновки

Неп став вершиною реформаторських досягнень більшовиків у перші роки існування радянської влади. Ця політика дозволила у найкоротший термін відродити економіку майже зруйнованої країни. Неп врятував Україну( а також інші радянські республіки) від занепаду, хаосу і загибелі. Водночас, з ідеологічного і політичного погляду Неп не вписувався в майбутнє соціалістичне суспільство. Це була поступка капіталізму. Вона породила нові протиріччя – багатства непманів і заможних селян (куркулів), і ще досить бідне життя робітників і батраків. З’явилося безробіття.

8. Особливості Непу на Україні, його обмеженість і прогресивні тенденції

Особливості Непу на Україні

Нова економічна політика впроваджувалася в Україні дещо повільніше, ніж у Росії. Вона явно запізнюється і активно втілюється лише у 1922-1923 роках. Це було пов’язано як з віддаленістю української території, та її більшою зруйнованістю внаслідок війни, так і певним консерватизмом керівництва УСРР. Серед керівників вищого рангу було багато революціонерів-ортодоксів, що поклали життя і здоров’я на олтар революції, боротьби з буржуазією. Вони не розуміли перспектив Непу, вважали його відступом, зрадництвом. Так, Х.Раковський вбачає проблеми на селі, з хлібозаготівлями не в цілком об’єктивній поведінці товаровиробника в умовах заборони торгівлі, а у прихованому саботажі куркулів. Певний час Раднарком УСРР відстоював колективні методи праці, діяльність радянських господарств(радгоспів). Під впливом критики В.Леніна, більша частина земель усе ж була передана селянам в індивідуальне користування. Але в українському селі до 1933 року залишаються комітети незаможних селян (Раковський запевнив Леніна у необхідності цього).

Фотографії періоду Непу

Робітники Безпритульні

Прогресивні тенденції Водночас потрібно відзначити й прогресивні тенденції на Україні:

  • 1921 рік – утворено Штаб подолання паливної кризи, розпочалася допомога Донбасу( на валюту, прислану з Москви, закуплено з кордоном цінне обладнання – врубові машини, електровози, конвеєри);

  • жовтень 1922 рокуХ.Раковський виступає на Всеукраїнському з’їзді с/г кооперації, де підкреслює важливість, прогресивність, кооперативного руху;

  • організація трестів, здача в оренду підприємств харчової, кам’яновугільної, шкіряної, хімічної галузей ;

  • вперше – впровадження у с/г нової цінної культури –кукурудзи;

  • ремонт робітничими бригадами с/г техніки;

  • з 1923 року, за ініціативою Х.Раковського, (після його поїздки на Донбас) розпочато житлове будівництво за державний рахунок (двохповерхові будинки на декілька сімей); прийнята програма відбудови міст України.