Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

2.Війна з радянською владою в Україні

Наступ німців і австрійців

Щоб скоріше скористатися з багатств України, німці вже 18 лютого 1918 року розпочали наступ на Україну, а 27 лютогоавстрійці. З ними просувалися залишки військ УНР( загальна кількість наступаючих – біля 500 тис. солдат). Більшовицький Народний Секретаріат утворив Надзвичайний Комітет оборони. Малочисельна, наспіх утворена різнонаціональна Радянська армія (об’єдналися загони Червоної гвардії та Червоного козацтва - біля 25 тисяч бійців), що складалася часто з робітників, погано знаючих військову справу, відступала з кривавими боями. Незважаючи на гасла «Геть запроданці Центральної Ради!», та «Соціалістична Вітчизна в небезпеці!»- мало хто підтримував відступаючих більшовиків, політика яких влаштовувала далеко не усі прошарки населення.

1 березня 1918 року Радянська армія залишила Київ. На наступний день в столицю в’їхала Центральна Рада, разом з 2 тисячами вояків С.Петлюри.

Підписання Брестського миру Радянською Росією

3 березня 1918 року Радянська Росія, на вимогу В.Леніна, теж підписала Брестський мир з країнами Четверного Союзу. Головна ідея – врятувати Росію від економічної та воєнної катастрофи. За договором РРФСР підписувала мир з Центральною Радою, не втручалася в справи України, погоджувалася з окупацією німцями Прибалтики, Білорусії, тощо. Тому більшовики Росії не могли допомагати більшовикам України.

Тактика українських більшовиків і окупація України союзниками Народний Секретаріат переїхав у Полтаву, згодом – у Катеринослав. Саме тут 17-19 березня проходив ІІ Всеукраїнський з’їзд Рад. З’їзд проголосив Україну самостійною радянською республікою. У Катеринославі в Радянську армію записалося близько 3 тис. чоловік. Але німці не визнали усі штучні державні формування на території України( Радянську Україну й Донецько-Криворізьку республіку), і воєнні дії продовжувалися. Бої відбувалися біля Знам’янки , П’ятихаток ( в районі села Жовтого 65 червоних козаків оборонялося до останнього патрону, наймолодшому було 15 років). Тільки 4 квітня німцям вдалося захопити Катеринослав. В умовах ворожої окупації керівник радянських збройних сил Володимир Олександрович Антонов – Овсієнко розробив план партизанської війни. Утворено 18 підпільних організацій в містах. Полк Червоних козаків було перетворено в Дніпровський партизанський загін, що здійснював рейди проти противника. Але все ж і сили й сама організація залишалися слабкими. Народний Секретаріат емігрував до Таганрогу(Росія). Там утворено Всеукраїнське бюро для боротьби з окупантами. До травня 1918 року німцям та австрійцям вдалося підкорити усю територію України, розгромивши й Донецько-Криворізьку республіку.

Наступ військ союзників Група червоногвардійців Володимир Антонов – Овсієнко

І запорозька дивізія УНР під командуванням отамана П.Болбочана захопила Крим. Але у Криму німці створили ворожий до УНР уряд М.Сулькевича, російського царського генерала. Уряд був явно пронімецької орієнтації.