Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

§ 4. Обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною...

також закрити провадження у справі через відмову таких суб'єктів захисту інтересів інших осіб від заявленої ними вимоги про обмеження дієздатності чи визнання недієздатною особи, якщо члени її сім'ї вимагають розгляду справи по суті (ст. 46 ЦПК України).

Рішення суду про обмеження особи у дієздатності чи визнання її недієздатною після набрання ним законної сили (з цього часу громадянин вважається недієздатним) надсилається органові опіки та піклування для призначення обмежено дієздатній особі піклувальника, а недієздатній — опікуна (ст. 241 ЦПК України). Копія рішення надсилається за місцем роботи або проживання обмежено дієздатної особи для здійснення контролю за її поведінкою.

Важливою процесуальною гарантією захисту прав обмежено дієздатних чи визнаних недієздатними фізичних осіб встановлюється порядок поновлення їх в дієздатності (ст. 241 ЦПК України, статті 38, 42 ЦК України).

Провадження у справах про поновлення фізичної особи у дієздатності може бути розпочато за заявою осіб, установ та організацій, зазначених у частинах 2, 3 ст. 241 ЦПК України: самої фізичної особи, її опікуна, піклувальника, членів сім'ї, органу опіки та піклування.

Заяву про скасування обмеження дієздатності фізичної особи та поновлення дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена, має право подати особа, якої стосується таке обмеження. Це пояснюється тим, що рішенням суду обмежується лише цивільна, а не цивільна процесуальна дієздатність. Особа не позбавляється самостійності у здійсненні цивільних процесуальних прав та участі у цивільному процесі. Однак поряд із нею відповідно до статей 29, 43 ЦПК діють законні представники, які захищають у суді права та охоронювані інтереси такої особи.

У ЦК України встановлений інший правовий режим у цих справах: особи, визнані обмежено дієздатними і недієздатними, поновлюються у дієздатності за позовом опікуна або органів опіки та піклування (ст. 42), хоч це справи окремого провадження, на порушення яких подаються заяви.

445

У процесі досудового провадження справи до розгляду збираються необхідні докази, залучаються всі заінтересовані особи, а у справах поновлення громадянина у дієздатності обов'язково призначається судово-психіатрична експертиза. Справи розглядаються з обов'язковою участю органів опіки та піклування.

Скасування судом рішення про обмеження дієздатності (ч. 2 ст. 241 ЦПК України, ст. 38 ЦК України) може мати місце за наявності достатніх фактичних даних, які свідчать про припинення фізичною особою зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами. А скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною — якщо буде встановлено видужання або значне поліпшення її психічного стану внаслідок чого поновилась здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (ст. 42 ЦК України, ч. З ст. 241 ЦПК України). Таке скасування має здійснюватися і тоді, коли сім'я зазначеної особи перестала існувати (розірвання шлюбу, смерть), а отже, відпав обов'язок сплачувати аліменти.

Рішення суду про скасування обмеження дієздатності громадянина чи про поновлення його у дієздатності після набрання ним законної сили надсилається органові опіки та піклування і є підставою для зняття встановлених над громадянином опіки чи піклування.

У зазначений процесуальний порядок були внесені істотні зміни Законом України «Про внесення змін до Цивільного кодексу України» від 3 березня 2005 р. № 2450-ІУ. Відповідно до ст. 60 ЦК України суд, у разі визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. А у разі визнання фізичної особи обмежено дієздатною, встановлює піклування і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]