Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 21. Апеляційне провадження

ляційне оскарження зазначається: 1) найменування суду, до якого подається заява; 2) ім'я особи (найменування), яка подає заяву, її місце проживання або місцезнаходження; 3) рішення або ухвала, що оскаржуються.

Апеляційна скарга має містити: 1) найменування суду, до якого подається скарга; 2) ім'я (найменування) особи, яка подає скаргу, її місце проживання або місцезнаходження; 3) ім'я (найменування) осіб, які беруть участь у справі, їх місце проживання або місцезнаходження; 4) дата подання заяви про апеляційне оскарження; 5) в чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість рішення або ухвали (неповнота встановлених обставин, які мають значення для справи, та (або) неправильність встановлення обставин, які мають значення для справи, внаслідок необгрунтованої відмови у прийнятті доказів, неправильного їх дослідження чи оцінки, неподання доказів з поважних причин та (або) неправильне визначення відповідно до встановлених судом обставин правовідносин); 6) нові обставини, які підлягають встановленню, докази, які підлягають дослідженню чи оцінці, обґрунтування поважності причин неподання доказів у суд першої інстанції, заперечення проти доказів, використаних судом першої інстанції; 7) клопотання особи, яка подала скаргу; 8) перелік документів чи інших матеріалів, що додаються. Апеляційна заява і скарга підписуються особою, яка їх подає, або її представником, який додає документ, що посвідчує його повноваження. До апеляційних заяви та скарги додаються їх копії та копії доданих до них письмових матеріалів відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Апеляційна заява, скарга подаються до судової палати в цивільних справах відповідного апеляційного загального суду: апеляційного суду області, апеляційного суду міст Києва та Севастополя, Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, військового апеляційного суду регіону, апеляційного суду Військово-Морських Сил України (ч. 2 ст. 25 Закону України «Про судоустрій України»), у межах територіальної юрисдикції яких знаходиться місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується (ст. 291 ЦПК України). 478

§ 2. Право апеляційного оскарження рішень і ухвал суду першої інстанції та процесуальний...

З метою створення сприятливих умов для реалізації заінтересованими особами права апеляційного оскарження, апеляційна заява, скарга подається через суд першої інстанції, рішення якого оскаржується. Одночасно копія апеляційної скарги надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Після одержання усіх апеляційних скарг у справі від осіб, які подали заяви про апеляційне оскарження, або через три дні після закінчення строку на подання апеляційної скарги, суд першої інстанції надсилає їх разом із справою до апеляційного суду. Якщо після цього до суду першої інстанції надійшли апеляційні скарги, то вони не пізніше наступного робочого дня після надходження направляються до суду апеляційної інстанції.

З надходженням справи до апеляційного суду вона реєструється і передається в порядку черговості судді-доповідачу, який протягом трьох днів вирішує питання про прийняття апеляційної скарги до розгляду апеляційним судом. Він перевіряє відповідність апеляційної скарги вимогам ст. 295 ЦПК України і при відсутності недоліків приймає її до розгляду, а при встановленні неналежно оформленої скарги постановляє ухвалу про повернення апеляційної скарги, яка може бути оскаржена в касаційному порядку.

Апеляційна скарга, що не відповідає вимогам ст. 295 ЦПК України щодо її форми і змісту, а також апеляційна скарга, за яку не сплачено державне мито та у випадку несплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, залишається без руху, про що повідомляється суб'єкт оскарження, і надається йому строк для усунення недоліків. Якщо у встановлений строк недоліки скарги не будуть усунуті, остання вважається неподаною і повертається суб'єкту оскарження, про що суддя постановляє мотивовану ухвалу (ч. 2 ст. 297, ст. 121 ЦПК України).

Встановивши неналежно оформлену справу з нерозгляну-тими зауваженнями на неправомірність і неповноту фіксування судового процесу технічними засобами або заявою про ухвалення додаткового рішення, суддя-доповідач повертає справу до суду першої інстанції і встановлює йому строк для усунення недоліків.

479

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]