Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

§ 3. Підготовка і розгляд справи судом апеляційної інстанції

Про відкладення розгляду справи апеляційна інстанція постановляє ухвалу.

Розгляд справи після її відкладення розпочинається заново.

Якщо розгляд справи не відкладено, головуючий оголошує склад суду, який буде розглядати справу, апеляційну скаргу, а також прізвище спеціаліста, експерта, перекладача, секретаря судового засідання і роз'яснює особам, які беруть участь у справі, їх право заявляти відводи. Підстави для відводів, порядок їх вирішення і наслідки задоволення визначаються статтями 20-23 ЦПК України.

Потім головуючий роз'яснює особам, які беруть участь у справі, їх процесуальні права та обов'язки і встановлює, чи є у них клопотання та заяви. Останні, якщо були заявлені, вирішуються судом після заслуховування думки інших осіб, які беруть участь у справі. Клопотання і заяви можуть стосуватися доповнення, заміни, відкликання, відмови від апеляційної скарги, укладення мирової угоди сторонами, відмови від позову, визнання позову, визнання апеляційної скарги.

До прийняття відмови від позову, відмови від апеляційної скарги, до затвердження мирової угоди, суд роз'яснює позивачеві або сторонам наслідки вчинення відповідних процесуальних дій (ч. 2 ст. 174, ч. З ст. 175 ЦПК України). Суд не приймає відмови від позову, визнання позову відповідачем, не затверджує мирової угоди сторін, якщо ці дії суперечать законові або порушують чиї-небудь права, свободи і охоронювані законом інтереси (частини 4, 5 ст. 174, частини 5, 6 ст. 175 ЦПК України).

Після вирішення клопотань і заяв сторін суд переходить до розгляду справи. Суддя-доповідач у необхідному обсязі доповідає зміст оскаржуваного рішення (ухвали) суду першої інстанції, апеляційні підстави, межі, в яких має здійснюватися перевірка законності і обґрунтованості рішення суду першої інстанції, а також щодо досліджених доказів і обставин (фактів), встановлених судом першої інстанції (ч. 2 ст. 304 ЦПК України).

Межі розгляду справи судом апеляційної інстанції визначені ст. 303 ЦПК України: суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апе-

483

Глава 21. Апеляційне провадження

§ 4. Повноваження суду апеляційної інстанції

І

ляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції. Але на реалізацію принципу публічності апеляційний суд не обмежений доводами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення. У сферу дослідження апеляційного суду входять також докази, які судом першої інстанції були досліджені з порушенням встановленого порядку або в дослідженні було неправомірно відмовлено. Він досліджує також нові докази, неподання яких до суду першої інстанції було зумовлено поважними причинами.

Якщо за межами доводів апеляційної скарги залишилась очевидна незаконність або необґрунтованість рішення суду першої інстанції, то суд апеляційної інстанції у справах окремого провадження перевіряє справу в повному, обсязі (ч. 4 ст. 303 ЦПК України).

Після доповіді судді пояснення дає особа, яка подала апеляційну скаргу, а у випадку подання апеляційної скарги обома сторонами, першим дає пояснення позивач. За виступами сторін пояснення дають треті особи й інші особи, які беруть участь у справі. У випадку подання нових доказів або при наявності клопотання, занесеного до апеляційної скарги, про дослідження доказів, які є у справі та були досліджені судом першої інстанції, суд апеляційної інстанції досліджує такі докази за правилами статей 179-192 ЦПК України.

З'ясувавши обставини (факти) у справі і перевіривши їх доказами апеляційний суд відкриває дебати сторін, інших осіб, які беруть участь у справі, які реалізуються у тій самій послідовності, в якій вони давали пояснення. При цьому суд може обмежити тривалість судових дебатів, встановлюючи рівний проміжок часу для всіх осіб, які беруть участь у справі, про що оголошується на початку судового засідання.

Після закінчення дебатів суд виходить до нарадчої кімнати для прийняття рішення чи ухвали по апеляційній скарзі. Під час розгляду справи в апеляційному порядку може бути у разі необхідності оголошена перерва. Після закінчення перерви розгляд справи продовжується. 484

Якщо апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції або скарга на його ухвалу були подані в установлені строки, але надійшли до суду апеляційної інстанції після закінчення апеляційного розгляду справи або коли строки на подання апеляційної скарги, подання у зв'язку з пропуском їх з поважних причин були поновлені, суд апеляційної інстанції розглядає цю скаргу за правилами, встановленими для апеляційної інстанції. Залежно від обґрунтованості такої скарги суд постановляє ухвалу або ухвалює рішення, відповідно до своїх повноважень, визначених ст. 307 ЦПК України, і може за наявності підстав скасувати ухвалу або рішення апеляційної інстанції (ст. 318 ЦПК України).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]