Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

§ 1. Суть і значення касаційного оскарження і перевірки рішень та ухвал суду першої...

Цей процесуально-правовий інститут характеризується новим змістом у порівнянні з інститутом касаційного оскарження рішень і ухвал суду, який був встановлений ЦПК України главами 40 і 41 у редакції 1963 р., для перевірки законності і обґрунтованості рішень і ухвал суду першої інстанції, які не набрали законної сили. Новим регулюванням касаційного провадження передбачається можливість оскарження рішень і ухвал, постановлених судом першої інстанції, які були предметом розгляду у апеляційному порядку, лише у зв'язку з порушенням матеріального і процесуального закону, а також рішення і ухвали суду апеляційної інстанції. На відміну від апеляційного, касаційний суд не розглядає повторно, заново певну справу. Його основною функцією є перевірка законності розглянутих справ, у яких суд апеляційної інстанції не усунув істотні порушення закону або сам їх допустив, і забезпечення однакового застосування закону. Для перевірки справи у касаційному порядку у системі судів загальної юрисдикції було передбачено функціонування Касаційного суду України (п. 2 ст. 18 Закону України «Про судоустрій України»), утворення якого за рішенням Конституційного Суду України від 11 грудня 2003 р. визнано таким, що не відповідає Конституції України.

Відповідно до підпункту 9 п. З розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій України» (підпункт «г» п. 4 розділу XI «Прикінцеві та перехідні І положення» ЦПК України) до законодавчого визначення су-1 ду, який буде здійснювати повноваження касаційної інстанції у цивільних справах, його утворення і початок діяльності, перегляд справ у касаційному порядку здійснює Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України.

Провадження та розгляд справи у касаційному порядку розпочинається за скаргою осіб, які беруть участь у справі, а також осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки (ст. 324 ЦПК України). Зазначені особи мають право звернутися з касаційними скаргами, якими відкривається розгляд справи касаційним провадженням, що розпочинається вирішенням питання прийняття касаційної скарги до розгляду касаційним судом (ч. 1 ст. 327

501

Глава 22. Касаційне провадження

§ 2. Право касаційного оскарження рішень і ухвал суду та процесуальний порядок його...

ЦПК України) та може мати місце за наявності встановлених ч. 2 ст. 324 ЦПК України підстав.

Розгляд справ у апеляційній інстанції здійснюється судом у складі трьох суддів, а в касаційній інстанції — колегією у складі п'яти суддів судової палати Верховного Суду України (ч. 4 ст. 18 ЦПК України).

При розгляді справи в апеляційному порядку перевіряється законність і обґрунтованість судових рішень і ухвал суду першої інстанції, а при розгляді справи в касаційному . порядку — правильність застосування судом першої та апеля-, ційної інстанції норм матеріального і процесуального права, , законність судових рішень та ухвал.

Касаційне провадження є самостійною формою забезпечен- -• • ня однакового застосування законодавства судами першої та ■ апеляційної інстанції. Наявність касаційного оскарження і перевірки судових рішень та ухвал сприяє формуванню у гро- < мадян, службових і посадових осіб упевненості в тому, що ! кожне незаконне рішення буде скасовано, що їх політичні, трудові та інші соціально-економічні права і свободи, а також права організацій і публічні інтереси матимуть належний судовий захист.

Отже, суть касаційного провадження полягає в тому, що суд касаційної інстанції за скаргою осіб, які беруть участь у справі, і осіб, які не брали участь у справі, щодо яких суд вирішив питання про їх права і обов'язки, перевіряє законність рішень і ухвал суду першої інстанції, їх відповідність нормам матеріального і процесуального права, що були предметом апеляційного розгляду, а також рішень і ухвал суду апеляційної інстанції з метою захисту прав, свобод таких заінтересованих громадян, прав і охоронюваних законом інтересів юридичних осіб, держави, публічних інтересів.

Значення касаційного провадження полягає в тому, що воно забезпечує законність рішень і ухвал суду першої і апеляційної інстанції, захист прав, свобод і охоронюваних законом інтересів осіб, які беруть участь у справі, інших заінтересованих осіб і держави, захист публічних інтересів, а також забезпечує однакове застосування закону судами України та превентивну їх дію, спрямовану на запобігання порушенню за-502

конності громадянами, юридичними, службовими і посадовими особами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]