Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 22. Касаційне провадження

про скасування чи зміну рішення, задоволення позову або відмову у позові повністю чи частково; про розподіл судових ■ витрат; строку і порядку набрання рішенням законної сили та його оскарження.

Рішення та ухвали касаційної інстанції проголошуються за | правилами, встановленими ст. 218 ЦПК України (ст. 347 | ЦПК України). Вони набирають законної сили негайно після ] їх проголошення. З цього моменту скасовані рішення або ухвали суду першої або апеляційної інстанції втрачають законну силу (ст. 349 ЦПК України).

Касаційний суд також розглядає касаційну скаргу на судові рішення, якщо вона була подана в установлені строки, але надійшла до суду після закінчення касаційного розгляду справи або ж строки на подання касаційної скарги у зв'язку з їх пропуском із поважних причин були поновлені або продовжені і особа, яка подала касаційну скаргу, не була присутня під час розгляду скарги.

При встановленні обґрунтованості скарги суд касаційної інстанції постановляє ухвалу або рішення відповідно до ст. 345 ЦПК України, і може за наявності підстав скасувати свою ухвалу або рішення (ч. 2 ст. 348 ЦПК України). Справа, яка була предметом касаційного оскарження і перевірки, після закінчення провадження по ній повертається протягом семи днів до суду, який її розглядав (ст. 352 ЦПК України). § 5. Провадження по перегляду судових рішень

у зв'язку з винятковими обставинами

Провадження по перегляду судових рішень у зв'язку з винятковими обставинами, правове регулювання якого здійснено статтями 353-360 ЦПК України, є цивільною процесуальною гарантією, яка забезпечує законність рішень суду касаційної інстанції та захист прав осіб, які беруть участь у справі, і публічних інтересів. Зазначене провадження є різновидом касаційного оскарження (ч. 1 ст. 357 ЦПК України). Після перегляду судових рішень у касаційному порядку сторони та інші особи, які беруть участь у справі, якщо суд вирішив питання про їх права і обов'язки, мають право оскаржити такі рішення у зв'язку з винятковими обставинами, визначеними 514

§ 5. Провадження по перегляду судових рішень у зв'язку з винятковими обставинами

ч. 1 ст. 354 ЦПК України. Ними є: 1) неоднакове застосування судом (судами) касаційної інстанції одного і того самого положення закону; 2) визнання судового рішення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, таким, що порушує міжнародні зобов'язання України.

Скарга про перегляд судового рішення може бути подана до Верховного Суду України протягом одного місяця з дня виникнення виняткових обставин за правилами подання касаційних скарг у касаційному провадженні. Скарга виконується у письмовій формі, а за змістом має відповідати вимогам, встановленим ст. 326 ЦПК України. До скарги додаються копії судових рішень, які оскаржуються. У разі недотримання вимог, що пред'являються до скарги, настають процесуально-правові наслідки, передбачені ст. 121 ЦПК України, про що суддя-доповідач протягом десяти днів з дня їх отримання постановляє ухвалу.

Протягом п'ятнадцяти днів з дня надходження скарги колегія у складі семи суддів вирішує питання про допуск скарги до провадження у зв'язку з винятковими обставинами і витребування справи. На засідання суду особи, які беруть участь у справі, не викликаються. Питання вважаються позитивно вирішеними, якщо хоча б три судді дійшли висновку про допуск скарги до провадження у зв'язку з винятковими обставинами і витребування справи. За результатами розгляду цих питань суд постановляє ухвалу. Постановлена ухвала про допуск скарги і витребування справи оскарженню не підлягає і надсилається до відповідного суду, а її копія надсилається разом з копією скарги особам, які беруть участь у справі, а у разі відмови — особі, яка подала скаргу. Якщо скарга подана за підстав визнання рішення міжнародною установою, юрисдикція якої визнана Україною такою, що порушує міжнародні зобов'язан- • ня України, зазначені вище положення про допуск скарги до провадження у зв'язку з винятковими обставинами і витребування справи не застосовується (ч. 6 ст. 356 ЦПК України).

Порядок провадження у зв'язку з винятковими обставинами здійснюється за правилами касаційного провадження, передбаченими ЦПК України, з урахуванням особливостей, визначених для виняткового провадження.

515

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]