Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

§ 3. Процесуальний порядок розгляду справи судом касаційної інстанції

Одержавши справу, суддя-доповідач здійснює її підготовку до касаційного розгляду, для чого протягом десяти днів готує доповідь, в якій викладає обставини, необхідні для ухвалення рішення суду касаційної інстанції, з'ясовує питання про склад осіб, які беруть участь у справі. Про наслідки проведення підготовчих дій та обставини, необхідні для ухвалення судового рішення касаційним судом, суддя-доповідач інформує колегію суддів на попередньому розгляді справи, який має бути здійснено протягом п'яти днів після складання доповіді суддею-доповідачем.

За наявності підстав для обов'язкового скасування судового рішення, встановлених статтями 338-341 ЦПК України, суд при попередньому розгляді справи скасовує судове рішення. Якщо немає підстав для скасування судового рішення, суд 506

касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін. У разі відсутності підстав для скасування судового рішення та для відхилення касаційної скарги і залишення рішення без змін, суд касаційної інстанції призначає справу до розгляду у касаційному порядку. Справа у всякому разі призначається до судового розгляду, якщо хоч один суддя зі складу суду, що розглядає це питання, дійшов висновку про необхідність такого розгляду. Ухвалення суду про призначення справи до судового розгляду підписується всім складом суду (ст. 332 ЦПК України).

Розгляд справи судом касаційної інстанції провадиться колегією у складі п'яти суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України (ч. 4 ст. 18 ЦПК України) в межах, встановлених ст. 335 ЦПК України. Суд у касаційному порядку перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального або норм процесуального права у межах касаційної скарги та не має права встановлювати або вважати доведеними обставини (факти), що не були встановлені у рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими. Проте суд не обмежений доводами касаційної скарги, якщо під час розгляду справи буде виявлено неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення.

У разі встановлення, що судові рішення ухвалені на підставі порушень закону, на які немає посилань у касаційній скарзі, суд касаційної інстанції застосовує належний закон.

Перевірка законності судових рішень здійснюється судом касаційної інстанції лише у межах позовних вимог, заявлених у суді першої інстанції.

Суд також має звернути увагу на фактичні обставини справи, обґрунтованість рішення, однак лише з погляду його законності, зокрема перевірити додержання ним норм, що регулюють доказування, які лягли в основу встановлення фактичних обставин справи. Так, порушення ст. 62 Конституції України про недопущення використання доказів, одержаних незаконним шляхом, характеризує незаконність рішення, якщо

507

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]