Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

§ 4. Розподіл судових витрат між сторонами

Витрати, понесені сторонами у справі, розподіляються між ними за правилами, встановленими статтями 88, 89 ЦПК України.

Стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони всі понесені і документально підтверджені судові витрати у справі. Якщо позов задоволено частково, витрати присуджуються позивачеві пропорційно до розміру задоволених судом позовних вимог, а відповідачеві — пропорційно до тієї частини вимог, у якій позивачеві відмовлено. Суд апеляційної або касаційної інстанції у разі зміни рішення або ух-252

валення нового рішення відповідно змінює розподіл витрат між сторонами.

При звільненні від оплати судових витрат сторону, на користь якої ухвалено рішення, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, що їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог. У випадках звільнення обох сторін від сплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у встановленому порядку Кабінетом Міністрів України.

При звільненні позивача, на користь якого ухвалено рішення, від сплати судового збору (мита), він стягується з відповідача пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог. У випадках залишення позову без задоволення, закриття провадження у справі, залишення позову позивача без розгляду, звільненого від оплати судових витрат, понесені судові витрати відповідача компенсуються за рахунок держави.

Якщо позивач відмовився від позову, то понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються. Витрати відповідача стягуються за його заявою з позивача. У разі, якщо позивач не підтримує своїх вимог, які були задоволені відповідачем після пред'явлення позову, суд за заявою позивача присуджує стягнення всіх понесених у справі витрат з відповідача.

Якщо сторони у справі уклали мирову угоду між собою, але не вирішили нею питання про розподіл судових витрат, то вони несуть їх порівну. У випадках закриття провадження у справі, а також залишення заяви без розгляду, відповідач має право заявити вимогу про компенсацію понесених ним витрат, пов'язаних з розглядом справи, з підстав необгрунтованих дій позивача.

Суд на заяву сторони, враховуючи її матеріальний стан, має право постановити ухвалу, щоб відстрочити або розстрочити сплату судового збору та витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, а також може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати (ст. 82 ЦПК України).

253

Запитання для самоконтролю

  1. Визначте поняття і види витрат та їх значення.

  2. Державне мито (судовий збір). Об'єкт справляння судового збору. Ставки справляння державного мита. Звільнення від сплати державного мита.

  3. Розкажіть про витрати, пов'язані з розглядом справи у суді: наінформаційно-технічне забезпечення, на правову допомогу, витратисторін і їх представників, пов'язані з явкою до суду; витрати, пов'язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведення судових експертиз, а також проведення огляду доказів за місцемзнаходження.

  4. Розстрочення, відстрочення та зменшення розміру судових витрат і звільнення від їх сплати.

  5. Яким є розподіл судових витрат між сторонами?

Рекомендована література

  1. Бородин М., Кройтор В. Судебньїе и арбитражньїе расходьі. —X., 1997.

  2. Кройтор В. А Защита прав и интересов в суде. — X., 1999.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]