Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 22. Касаційне провадження

лу про скасування судових рішень і закрити провадження у порушеній цивільній справі або залишити заяву без розгляду; 5) скасувати судове рішення і ухвалити нове рішення або змінити рішення, не передаючи справи на новий розгляд.

Відхилення касаційної скарги і залишення рішення суду без змін (п. 1 ч. 1 ст. 336 ЦПК України) має місце тоді, коли суд касаційної інстанції визнає, що судові рішення відповідають принципу законності, ухвалені з додержанням вимог матеріального і процесуального права (ст. 337 ЦПК України), або з мотивів рішення вбачається, що мало місце порушення закону, але саме рішення є правильним за іншими підставами, що були чинними на час його ухвалення, або доцущені при ухваленні рішення порушення закону мають формальний характер і не вплинули на правильність оскарженого судового рішення. Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення з одних лише формальних міркувань (ч. 2 ст. 337 ЦПК України).

Повне або часткове скасування оскаржуваного рішення і направлення справи за новий розгляд до суду першої або апеляційної інстанції (п. 2 ч. 1 ст. 336 ЦПК України). Підставами для скасування судового рішення і передання справи на новий розгляд є його незаконність, яка виявилася у порушен- , ні або неправильному застосуванні норм цивільного процесуа- ] льного права. Відповідно до ч. 1 ст. 338 ЦПК України судове ; рішення підлягає обов'язковому скасуванню з направленням .< справи на новий розгляд, якщо: 1) справа розглянута неповно-важним суддею або складом суду; 2) рішення ухвалено чи ; підписано не тим суддею чи суддями, які розглядали справу; ; 3) справу розглянуто за відсутності будь-кого з осіб, які беруть участь у справі, належним чином не повідомлених про час і місце судового засідання; 4) суд вирішив питання про права і обов'язки осіб, які не брали участі у справі; 5) суд розглянув не всі вимоги і цей недолік не був або не міг бути усунений ухваленням додаткового рішення. Інші випадки порушення або неправильного застосування норм процесуального права можуть бути підставою для скасування рішення суду першої інстанції лише за умови, що ці порушення призвели до неправильного вирішення справи. 510

§ 4. Повноваження суду касаційної інстанції, його рішення та ухвали

У випадках порушення закону, передбачених ч. 1 ст. 338 ЦПК України, що були допущені судом першої інстанції і не були усунуті апеляційним судом або допущені й апеляційним судом, після скасування судових рішень справа передається на новий розгляд суду першої інстанції. У разі допущення цих порушень лише апеляційним судом, справа передається на новий апеляційний розгляд.

Зазначені підстави збігаються з підставами для скасування рішення суду і передання справи на новий розгляд, визначеними ст. 311 ЦПК України для суду апеляційної інстанції.

Скасування рішення апеляційного суду і залишення у силі судового рішення суду першої інстанції, що було помилково скасовано апеляційним судом (п. З ст. 336 ЦПК України). Зазначені наслідки настають, якщо касаційним судом буде встановлено, що апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції, ухвалене відповідно до вимог норм матеріального і процесуального права, правильно застосував належну норму матеріального права, яка регулює спірні правовідносини сторін, і розглянув справу відповідно до порядку, встановленого нормами цивільного процесуального права. У таких випадках суд касаційної інстанції скасовує помилково ухвалене рішення суду апеляційної інстанції і залишає у силі рішення суду першої інстанції (ст. 339 ЦПК України).

Скасування судових рішень і закриття провадження у цивільній справі або залишення заяви без розгляду (п. 4 ст. 336 ЦПК України). Касаційна інстанція скасовує судове рішення і закриває провадження у справі з підстав, передбачених ст. 205 ЦПК України, або скасовує судове рішення і залишає заяву без розгляду з підстав, передбачених ст. 207 ЦПК України. Відповідно до п. 6 ст. 205 ЦПК України суд закриває провадження у справі, якщо після смерті громадянина, який був однією зі сторін у справі, спірні правовідносини не допускають правонаступництва. Але якщо судом першої або апеляційної інстанції ухвалено законне, обґрунтоване і справедливе рішення, сама по собі смерть фізичної особи — сторони у спірних правовідносинах після ухвалення рішення, що не допускає правонаступництва, не може бути підставою для скасування такого рішення і закриття провадження у справі (ч. 2 ст. 310 ЦПК України).

511

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]