Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 20. Окреме провадження

Якщо із заяви і доданих до неї документів буде встановлено, що безхазяйна нерухома річ не взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію права на нерухоме майно, або якщо заяву подано до закінчення одного року з дня прийняття речі на облік, суд відмовляє у прийнятті заяви до свого провадження. Прийнята заява про передачу безхазяйної речі у власність територіальної громади розглядається судом за умови участі заявника і обов'язкового повідомлення усіх заінтересованих осіб про час і місце її розгляду. Встановлення за наслідками розгляду справи, що нерухома річ є безхазяйною, взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також, що закінчився один-рік з дня взяття на облік нерухомої речі, суд ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

§11. Визнання спадщини відумерлою

У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, суд визнає спадщину відумерлою у встановленому порядку (статтями 274-278 ЦПК України), за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, яка подається після закінчення одного року з часу її відкриття (ст. 1277 ЦК України). Заява має відповідати загальним вимогам ст. 119 ЦПК України і особливостям, передбаченим ст. 275 ЦПК України; містити відомості: про час і місце відкриття спадщини; про майно, що становить спадщину; докази, що свідчать про належність цього майна спадкодавцю; про відсутність спадкоємців за заповітом і законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або про відмову від її прийняття.

Якщо орган місцевого самоврядування подасть заяву про визнання спадщини відумерлою до закінчення однорічного строку з часу відкриття спадщини, суд відмовляє у прийнятті такої заяви до свого провадження. Встановивши, що заява за змістом відповідає вимогам закону, суд відкриває провадження у справі про визнання спадщини відумерлою. Розгляд 466

§ 12. Надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку

справи провадиться з обов'язковою участю заявника та з обов'язковим повідомленням всіх заінтересованих осіб про час і місце її розгляду.

За результатами розгляду справи суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування чи не прийняли спадщину, або відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді за місцем відкриття спадщини, тобто заявнику у справі — органу місцевого самоврядування.

§ 12. Надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку

Особливості цивільного процесуального порядку розгляду цієї категорії справ встановлені статтями 279-282 ЦПК України. Судам підвідомчі справи: 1) про проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку; про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги та її продовження. Заява про відкриття провадження у цих справах подається лікарем-психіатром до суду за місцем проживання такої особи; 2) про госпіталізацію особи до психіатричного закладу у примусовому порядку; про продовження такої госпіталізації. Заява про відкриття провадження у цих справах подається представником психіатричного закладу до суду за місцем знаходження такого закладу; 3) про припинення амбулаторної психіатричної допомоги, яка надається за рішенням СУДУ У примусовому порядку; про припинення госпіталізації. Заява про припинення надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку подається особою, якій за рішенням суду надається така допомога, або її законним представником до суду за місцем проживання такої особи. А заява про припинення госпіталізації — до суду за місцезнаходженням психіатричного закладу.

У заяві мають бути зазначені конкретний вид надання психіатричної допомоги у примусовому порядку та підстави Для цього, передбачені законом. До заяви додаються: про проведення психіатричного огляду фізичної особи у примусовому порядку та про надання особі амбулаторної психіатричної до-

467

:ення

Глава 20. Окреме провадж,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]