Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 20. Окреме провадження

§ 10. Передача безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність

силається зобов'язаним за векселем особам, якщо їхні адреси відомі суду, а також, якщо строк платежу за векселем не на* став, на адресу всіх нотаріусів відповідного нотаріального округу, на території якого знаходиться місце платежу за векселем. Інакше відбувається провадження у справі, якщо протягом тримісячного строку з дня публікації про виклик держателя втраченого цінного папера на пред'явника або векселя до суду від нього не надійде заява разом з оригіналом цінного папера або векселем про те, що він є його держателем. Суд призначає справу до розгляду, про час і місце якої повідомляється заявник, емітент втраченого цінного папера або зобов'язані за векселем особи.

Розгляд справи закінчується ухваленням рішення. Рішення суду про визнання втраченого цінного папера на пред'явника або векселя недійсним є підставою для видачі заявникові цінного папера на пред'явника замість визнаного недійсним або проведення визначених ним операцій; для здійснення платежу за векселем або для видачі заявникові векселя замість визнаного недійсним та відновлення зобов'язаними за векселем особами — передавальних написів. Рішення суду про визнання недійсним втраченого цінного папера на пред'явника або векселя публікуються за рахунок заявника у місцевій газеті за місцем знаходження емітента цінного папера або за місцем платежу векселя, а також в одному з офіційних друкованих видань.

З метою забезпечення захисту майнових прав держателя цінного папера на пред'явника або векселя ст. 268 ЦПК України надає йому право на відшкодування збитків. Якщо він не заявив вчасно з будь-яких причин про своє право на цінний папір на пред'явника або вексель, то може пред'явити позов до особи, за якою визнано право на цінний папір або вексель. Він має також право стягнути із заявника збитки, завдані йому забороною здійснювати будь-які операції за цінним папером на пред'явника або за векселем за умови, якщо заявникові було відмовлено у задоволенні заявленої ним вимоги про визнання недійсним втраченого цінного папера на пред'явника або векселя. Ухвалу про заборону здійснювати будь-які операції за втраченим цінним папером на пред'явника або 464

векселем суд приймає на вимогу ч. 1 ст. 262 ЦПК України, що є правомірним, а відповідальність покладається на заявника. Пояснюється це тим, що обов'язок останнього відшкодувати збитки настає, якщо суд відмовляє йому у відновленні прав на втрачені цінні папери на пред'явника або вексель. Отже, заявник, відкривши справу у суді, порушив обов'язок добросовісно користуватися правом звернення до суду за захистом і прагнув до безпідставного одержання майнових благ. Через неправомірні процесуальні дії заявника (цивільні процесуальні правопорушення) і була встановлена судом заборона щодо проведення операцій за цінним папером на пред'явника або векселем, яка завдала збитків їх держателю.

§ 10. Передача безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність

Безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Нерухомі безхазяйні речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік друкується оголошення у засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність (ст. 335 ЦК України) у порядку, встановленому статтями 269-273 ЦПК України.

Заява про передачу безхазяйної речі подається до суду за місцем знаходження цієї речі. За змістом заява має відповідати загальним вимогам ст. 119 ЦПК України і особливостям, встановленим ст. 270 ЦПК України. У заяві має бути зазначено: яку нерухому річ заявник просить передати у власність територіальної громади (комунальну власність); основні характеристики нерухомої речі; посилання на документи про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік органом, що здійснює Державну реєстрацію прав на нерухоме майно; посилання на друковані засоби масової інформації, у яких було зроблено оголошення про взяття відповідної нерухомої речі на облік.

465

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]