Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

§ 3. Порядок видачі судового наказу і його зміст

Суд у триденний строк з дня прийяття заяви стягувача про видачу судового наказу видає його у спрощеному порядку — судове засідання не проводиться, стягувач і боржник (заінтересована особа) для заслуховування їх пояснень не викликаються.

Судовий наказ видається за наявними у справі матеріалами У письмовій формі, втановленого ст. 103 ЦПК України змісту. У ньому зазначаються: дата видачі наказу; найменування суду, прізвище та ініціали судді, який видав наказ; ім'я (найменування) стягувача і боржника (заінтересованої особи — ч. 2 ст. 26 ЦПК України), їх місце проживання або місцезнаходження; посилання на закон, на підставі якого підлягають задоволенню заявлені вимоги; сума грошових коштів, які

317

підлягають стягненню, а також розрахунковий рахунок боржника (юридичної особи) в установі банку, з якого мають бути стягнуті грошові кошти, якщо такий повідомлений заявником, яке майно присуджене та його вартість; сума судових витрат, що сплачена заявником, підлягає стягненню на його користь з боржника.

Судовий наказ має відповідати вимогам, що пред'являються до виконавчого документа, встановленим ст. 19 Закону України «Про виконавче провадження».

Суддя, який прийняв заяву стягувача про видачу судового наказу, складає і підписує зазначений наказ у двох примірниках, один з яких залишається у справі. Другий примірник наказу після набрання ним законної сили скріплюється печаткою суду і видається стягувачу. Копія виданого судового наказу невідкладно надсилається боржникові рекомендованим листом із повідомленням, а також одночасно з нею надсилається копія заяви стягувача з копіями доданих до неї документів з роз'ясненням його права, у разі наявності у нього заперечення проти вимог стягувача, протягом десяти днів з дня отримання копії судового наказу подати заяву про його скасування.

§ 4. Законна сила судового наказу і його скасування

Судовий наказ набирає законної сили у разі ненадходжен-ня заяви від боржника протягом трьох днів після закінчення строку на її подання та за наявності даних про отримання боржником копії наказу. Суд видає наказ, який набрав законної сили, стягувачеві для пред'явлення до виконання.

Скасувати судовий наказ може суд, який його видав на заяву боржника, яка подається протягом десяти днів з дня отримання копії такого наказу. Така заява розглядається судом протягом п'яти днів з дня її надходження без судового розгляду у засіданні суду та без виклику сторін. Про скасування судового наказу суд постановляє ухвалу. Якщо заява про скасування судового наказу подана після закінчення десятиденного строку, встановленого для її подання, то вона залишається без розгляду у разі, коли суд на заяву особи, яка її подала, не . знайде підстави для поновлення строку на подання такої за-: 318

яви. До змісту ухвали про скасування судового наказу включається також роз'яснення суду про те, що заявлені стягува-чем вимоги можуть бути предметом розгляду позовного провадження з додержанням загальних правил щодо пред'явлення позову.

Копії ухвали суду про скасування судового наказу надсилаються стягувачеві і боржникові не пізніше трьох днів після її постановлення (ст. 106 ЦПК України).

Запитання для самоконтролю

  1. Визначте поняття і характерні риси судового наказу і наказного провадження.

  2. Якими мають бути форма і зміст заяви про видачу судового наказу?

  3. Розкажіть про набрання судовим наказом законної сили, пройого скасування.

Рекомендована література

  1. Черемин М.А. Приказное производство в российском граждан-ском процессе. — М., 2001.

  2. Аргунов В. Н. Судебньїй приказ и приказное производство //Законодательство. — 1998. — № 2.

Б. ПОЗОВНЕ ПРОВАДЖЕННЯ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]