Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

§ 2. Право касаційного оскарження рішень і ухвал суду та процесуальний порядок його...

Касаційна скарга подається особисто суб'єктом оскарження або його представником чи надсилається поштою безпосередньо до суду касаційної інстанції, де вона реєструється і передається у порядку черговості судді-доповідачу, який у 10-денний строк вирішує питання про прийняття скарги до розгляду касаційним судом, а також за наявності клопотання — питання про зупинення виконання вирішення (ухвали). У разі неоформлення скарги належним чином, до неї застосовуються правові наслідки, передбачені ст. 121 ЦПК України: . суддя постановляє ухвалу про залишення скарги без руху, про що повідомляє особу, яка подала скаргу і надає строк для виправлення недоліків. У разі виправлення скарги у зазначений "строк, вона вважається поданою у день первісного подання до суду, інакше скарга вважається неподаною і повертається особі, яка її подала, про що суддя постановляє мотивовану ухвалу.

Отримавши оформлену скаргу (ст. 328 ЦПК України), суд повинен у 10-денний строк з дня постановлення ухвали про прийняття скарги надіслати її копії і копії доданих матеріалів особам, які беруть участь у справі, і встановити їм строк для подання заперечення на скаргу. Такі особи мають право у встановлений строк подати заперечення на касаційну скаргу, яке оформлюється у письмовій формі і за змістом має відповідати правилам, передбаченим ст. 326 ЦПК України.

Протягом десяти днів з дня одержання копії касаційної скарги особи, які беруть участь у справі, мають право приєднатися до касаційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. Таке право мають також особи, які не брали участі у. справі, якщо суд вирішив питання про їх права і обов'язки. На приєднання до касаційної скарги, подається письмова заява, звільнена від сплати судового збору. Особа, яка виявила бажання взяти участь у розгляді скарги касаційним судом, має про це зазначити у заяві про приєднання (ст. 329 ЦПК України). Особа, яка подала касаційну скаргу має право доповнити чи змінити, відкликати чи відмовитися

від неї.

і Доповнення чи зміна скарги можливі протягом строку, 1 встановленого на касаційне оскарження. Відкликання скарги

505

Глава 22. Касаційне провадження

§ 3. Процесуальний порядок розгляду справи судом каї іційної інстанції

ДО закін-

можливе до початку розгляду справи, а відмова чення касаційного провадження.

Заява про відкликання касаційної скарги вирішується суддею, який готує справу до розгляду і вирішує питання про прийняття скарги до касаційного розгляду. За наслідками розгляду заяви суд постановляє ухвалу про повернення скар-•ги*

Заява про прийняття відмови від касаційної скарги вирішується судом касаційної інстанції, який розглядає справу у судовому засіданні. У разі прийняття відмови від скарги, суд постановляє про це ухвалу, якою одночасно закриває касаційне провадження у справі. Закриття з цих підстав касаційного провадження позбавляє права на повторне оскарження судових рішень особу, відмова якої від касаційної скарги була прийнята судом (ст. 330 ЦПК України).

Дія принципу диспозитивності у цій стадії цивільного процесу проявляється також у праві позивача на відмову від позову, а сторін — у праві на укладення між собою мирової угоди і ці права не залежать від того, за касаційною скаргою кого з осіб — суб'єктів права касаційного оскарження (ст. 334 ЦПК України) було відкрито касаційне провадження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]