Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 26. Відновлення втраченого судового провадження

§ 1. Відкриття справи про відновлення втраченого судового провадження

Відновлення втраченого судового провадження у цивільній справі за ЦПК України (статті 402-409) складає самостійну категорію справ, які відрізняються від справ позовного провадження і справ окремого провадження. Процесуально-правове регулювання порядку відновлення втраченого судового провадження було встановлено Додатком № 3 до ЦПК України 1963 р. «Порядок відновлення втраченого судового або виконавчого провадження», а за ЦПК України 2004 р. розділом IX «Відновлення втраченого судового провадження». Ця категорія справ має ознаки окремого провадження – безспір-ність вимоги і наявність у справі однієї сторони – заявника, що і зумовило можливість включення їх ЦПК окремих зарубіжних держав до складу справ окремого провадження (статті 313-319 глави 38 ЦПК Російської Федерації1; статті 335-343 глави XXXIV ЦПК Республіки Молдова).

Втраченим судовим провадженням, яке може бути відновлене, вважається як вся, так і частина документів конкретної цивільної справи позовного чи окремого провадження, яке було закінчене ухваленням рішення або постановленням ухвали про його закриття.

Справа про відновлення втраченого судового провадження може бути порушена за заявою осіб, які беруть участь у справі, або за ініціативою суду.

Заява за підсудністю подається до суду, який ухвалив рішення по суті справи або постановив ухвалу про закриття провадження у справі. Відповідно до ст. 405 ЦПК України у заяві про відновлення втраченого судового провадження має бути зазначено: про відновлення якого саме провадження просить заявник; чи було у справі ухвалено рішення по суті справи або постановлена ухвала про закриття провадження; якою саме особою з числа осіб, які брали участь у справі, був заявник; хто конкретно і в якості кого брав участь у справі; місце проживання чи місцезнаходження цих осіб; що відомо заявнику про обставини втрати провадження, про місцезнаходження копій документів провадження або відомостей щодо них; поновлення яких саме документів заявник вважає необхідним; для якої мети необхідне їх поновлення. До заяви додаються документи або їх копії, що збереглися у заявника або у справі. Посвідчення в установленому законом порядку копій таких документів не обов'язкове.

Недодержання вимог, встановлених щодо змісту заяви про відновлення втраченого провадження, викликає певні правові наслідки: а) залишення заяви без руху – при відсутності у заяві зазначення на мету відновлення провадження або відомостей, необхідних для його відновлення. Про залишення заяви без руху суд постановляє ухвалу, якою встановлює заявникові необхідний строк для усунення цих недоліків. Якщо вони будуть усунені в установлений судом строк, то заява вважається поданою в день первісного подання її до суду; б) відмовлення у відкритті провадження у справі або залишення заяви без розгляду, якщо провадження було відкрите, – у випадках, коли мета звернення до суду, зазначена заявником, не пов'язана із захистом його прав та інтересів; в) відновлення втраченого судового провадження можливе в цивільній справі, яка закінчена ухваленням рішення або у якій провадження закрито (ст. 402 ЦПК України), тому судове провадження, втрачене до закінчення судового розгляду, не підлягає відновленню у зазначеному порядку. Заявник має право

у такому випадку пред'явити новий позов, у якому слід зазначити, що даний позов подається у зв'язку з втратою незакінченого провадження (ч. З ст. 406 ЦПК України).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]