Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

§ 4. Повноваження суду касаційної інстанції, його рішення та ухвали

на основі таких доказів були встановлені фактичні обставини справи.

Процесуальний порядок розгляду справи касаційним судом врегульований ст. 333 ЦПК України. Справа розглядається за правилами, встановленими для розгляду справи судом першої інстанції, з винятками і доповненнями, зазначеними у главі 2 розділу «Касаційне провадження» ЦПК України. Розгляд справи відбувається у судовому засіданні, яке провадиться у приміщенні суду касаційної інстанції — Верховного Суду України з обов'язковим повідомленням осіб, які беруть участь у справі, а також осіб, які не брали участі у справі, але суд вирішив питання про їх права і обов'язки, і які подали касаційну скаргу на рішення, ухвалу суду, що розглядаються у касаційному порядку (ст. 324 ЦПК України).

Розгляд справи складається з системи послідовно вчинюваних процесуальних дій суду і'осіб, які беруть участь у справі. У призначений час головуючий відкриває судове засідання і оголошує, яка справа, за чиєю скаргою, поданням та на рішення якого суду розглядається. Після цього з'ясовує, хто з осіб, які брали участь у справі, з'явився, перевіряє їх особу, а також повноваження представників, потім оголошує склад суду, а також прізвище перекладача і роз'яснює особам, які беруть участь у справі, їх право заявляти відводи та інші процесуальні права і обов'язки.

У разі заявлення відводів, клопотань і заяв особами, які беруть участь у справі, іншими особами, які оскаржили рішення суду, з усіх питань, пов'язаних з розглядом справи в касаційній інстанції, вони вирішуються судом після заслуховування думки інших осіб, які беруть і не брали участі у справі, у порядку, встановленому ЦПК України.

Касаційний суд може відкласти розгляд справи у випадках неявки у судове засідання особи, яка бере участь у справі, про яку немає відомостей, що їй вручена повістка. Суд може також відкласти розгляд справи за заявою особи, яка бере участь у справі, якщо повідомлені нею причини неявки будуть визнані судом поважними. Новий розгляд справи у касаційному порядку після її відкладення починається заново.

508

Неявка сторони, інших осіб, які беруть участь у справі, повідомлених про час і місце розгляду справи, не перешкоджає розглядові справи.

Суддя-доповідач у необхідному обсязі доповідає зміст рішення суду, що оскаржується, та доводи касаційної скарги. Сторони, інші особи, які беруть участь у справі, дають свої пояснення. Першою дає пояснення сторона, яка подала касаційну скаргу. У разі оскарження рішення суду обома сторонами, першим дає пояснення позивач. У своїх поясненнях сторони, інші особи, які беруть участь у справі, мають право наводити тільки ті доводи, які стосуються підстав касаційного розгляду справи. Суд може обмежити тривалість пояснень шляхом встановлення рівного проміжку часу для всіх осіб, які беруть участь у справі, оголосивши про це на початку судового засідання.

Після пояснення таких осіб суд касаційної інстанції у на-

радчій кімнаті ухвалює рішення. Під час розгляду справи у

касаційному порядку може бути оголошена перерва, після

закінчення якої розгляд справи продовжується або відкла-

;» дається.

V, § 4. Повноваження суду касаційної інстанції,

його рішення та ухвали

с Повноваження суду касаційної інстанції — це сукупність його прав та обов'язків, пов'язаних із застосуванням процесуально-правових наслідків щодо рішень і ухвал суду першої інстанції та апеляційної інстанції, ухвалених у цивільних справах, законність яких перевіряється у касаційному порядку. Такі повноваження суду касаційної інстанції визначені ст. 336 ЦПК України, відповідно до якої суд, розглянувши справу за касаційною скаргою, має право: 1) постановити ухвалу про відхилення касаційної скарги і залишення рішення без змін; 2) постановити ухвалу про повне або часткове скасування судового рішення, що оскаржено, і направити справу на новий розгляд у суд першої або апеляційної інстанції; 3) постановити ухвалу про скасування рішення апеляційного суду і залишити у силі рішення суду першої інстанції, що помилково було скасоване апеляційним судом; 4) постановити ухва-

509

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]