Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

§ 13. Обов'язкова госпіталізація до протитуберкульозного закладу

помоги у примусовому порядку — висновок лікаря-психіатра; про примусову госпіталізацію і її продовження — висновок комісії лікарів-психіатрів та інші відповідні матеріали. У заяві, яку подає фізична особа або її законний представник про припинення амбулаторної психіатричної допомоги чи госпіталізації до психіатричного закладу у примусовому порядку, мають бути зазначені обставини і докази, на яких ґрунтуються ці вимоги. Така заява може бути подана через три місяці після ухвалення рішення суду про надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку або її продовження, госпіталізацію у примусовому порядку, її продовження; Психіатричний заклад, у якому перебуває особа, направляє до суду заяву про її госпіталізацію у примусовому порядку протягом 24-х годин, якщо відповідно до закону госпіталізація у примусовому порядку була проведена за рішенням лікаря-психіатра і визнана доцільною комісією лікарів-психіатрів.

Заява розглядається судом у встановлені ст. 281 ЦПК України строки: про госпіталізацію особи до психіатричного закладу — протягом 24-х годин; про психіатричний огляд — протягом трьох днів; про надання амбулаторної психіатричної допомоги, її продовження та продовження госпіталізації — протягом десяти днів з дня надходження заяви до суду у всіх випадках.

Зазначені справи розглядаються судом у присутності особи, щодо якої вирішується заява про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку, а також з обов'язковою участю законного представника такої особи, лікаря-психіатра, представника психіатричного закладу, що подав заяву, прокурора.

За результатами розгляду справи суд ухвалює відповідне рішення. Рішення про задоволення заяви, поданої лікарем-психіатром або представником психіатричного закладу є підставою для надання визначеної ним психіатричної допомоги у примусовому порядку. Рішення, яким відмовлено у задоволенні заяви про продовження амбулаторної психіатричної допомоги, продовження госпіталізації, а також рішення про задоволення заяви фізичної особи чи її законного представника 468

є підставою для припинення надання зазначеної примусової психіатричної допомоги.

§ 13. Обов'язкова госпіталізація до протитуберкульозного закладу

У порядку цивільного судочинства (статті 283-286 ЦПК України) розглядаються заяви про обов'язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу хворого на заразну форму туберкульозу, який ухиляється від лікування. Заява подається протитуберкульозним закладом, який здійснює медичний (диспансерний) нагляд за цим хворим, до суду за місцезнаходженням закладу або за місцем виявлення хворого на заразну форму туберкульозу (ст. 283 ЦПК України).

У заяві мають бути зазначені встановлені законом підстави для обов'язкової госпіталізації до протитуберкульозного закладу або продовження лікування. На обґрунтування необхідності обов'язкової госпіталізації до протитуберкульозного закладу або продовження лікування до заяви додається про це мотивований висновок лікарської комісії із зазначенням строку, протягом якого буде проведено лікування. На подання заяви встановлено 24 години з часу виявлення в особи загрозливої форми туберкульозу.

Зазначені справи суд має розглянути протягом трьох днів після відкриття провадження у них з наданням права особам, щодо яких розглядається питання про обов'язкову госпіталізацію або про продовження лікування, на особисту участь у судовому засіданні, за винятком, коли за даними протитуберкульозного закладу зазначена особа становить загрозу розповсюдження хвороби. Обов'язковою є участь у справі представника такої особи, а також представника протитуберкульозного закладу, за заявою якого було відкрито провадження у справі.

За результатами справи суд ухвалює рішення, яким задовольняє або відхиляє заяву про обов'язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження лікування. Рішення про задоволення заяви є підставою для обов'язкової госпіталізації або подальшого лікування особи у протитуберкульозному закладі на встановлений законом строк.

469

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]