Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

§ 5. Об'єкт цивільних процесуальних правовідносин

Цивільні процесуальні правовідносини виникають у процесі правоохоронної діяльності суду, у зв'язку з чим їх об'єкт тісно пов'язаний з об'єктом матеріальних правовідносин, з приводу якого виникає цивільне судочинство, і це ускладнює його визначення. У теорії цивільного процесу об'єкт — це дії суб'єктів правовідносин або лише діяльність суду; матеріально-правові відносини, що захищаються судом; спір про право між учасниками матеріально-правових відносин, переданий на розгляд суду; передбачені законом наслідки процесуальних дій, які є метою цивільного судочинства (загальний об'єкт), захист матеріальних прав і законних інтересів сторін і третіх осіб (спеціальний об'єкт), конкретна справа тощо1. Висловлюється також міркування, що процесуальні правовідносини взагалі не мають об'єкта.

Процесуальні дії суб'єктів правовідносин не можуть бути об'єктом відносин, оскільки вони не є тією категорією, з приводу якої виникають самі відносини. Процесуальними діями реалізуються процесуальні права і обов'язки. Вони необхідні для виникнення правовідносин і наступного їх розвитку. Право на відкриття провадження у цивільній справі реалізується в результаті вчинення процесуальних дій — подачі позовної заяви, заяви і прийняття її судом. Між судом і заінтересованою особою виникають цивільні процесуальні правовідносини, але не щодо цих дій, а тих наслідків, на досягнення яких вони спрямовані, відкриття цивільної справи в суді на захист суб'єктивного права або охоронюваного законом інтересу. Процесуальні дії свідків спрямовуються на реалізацію обов'язку на свідчення певних фактів у справі; експерта —

для дачі висновку про обставини, необхідні для вирішення справи судом. Отже, процесуальні дії входять до змісту процесуальних правовідносин і одночасно є юридичними фактами, що спричиняють виникнення, розвиток і припинення цивільних процесуальних правовідносин.

Об'єктом цивільних процесуальних правовідносин не є і матеріально-правові відносини, які захищаються судом, оскільки ними охоплюються тільки відносини позовного провадження, які характеризують динаміку розвитку процесуальних правовідносин. Викликає сумнів правильність положення про наявність загального і спеціального об'єкта, оскільки воно неминуче призводить до існування у кожній цивільній справі одних загальних правовідносин і системи простих спеціальних правовідносин або ж до визнання того, що кожні цивільні процесуальні правовідносини мають два об'єкти. Об'єктом будуть процесуальні наслідки, на досягнення яких спрямовуються процесуальні права, обов'язки і процесуальні дії суб'єктів правовідносин, зокрема: показання свідка, висновок експерта.

Але, беручи до уваги, що обсяг, зміст, характер процесуальних прав і обов'язків встановлюється і визначається ЩІК України залежно від мети участі суб'єктів правовідносин у судочинстві і виконуваних ними цивільних процесуальних функцій у справі, кожні цивільні процесуальні правовідносини у системі правовідносин у справі мають свій самостійний об'єкт.

Запитання для самоконтролю

Що таке цивільні процесуальні правовідносини?

Які підстави та передумови виникнення цивільних процесуальних правовідносин?

Назвіть суб'єкти цивільних процесуальних правовідносин.

У чому полягає зміст і об'єкт цивільних процесуальних правовідносин?

Рекомендована література

1. Елисейкин П. Ф. Гражданское процессуальное правоотноше-ние. — Ярославль, 1975. 98

2. КозловА. Ф. Суд первой инстанции как субьект советского про-цессуального права. — Томск, 1983.

3. Комаров В. В., Радченко П. І. Цивільні процесуальні правовідносини та їх суб'єкти. — X., 1991.

4. Комаров В. В. Учение о гражданских процессуальньїх правоот-ношениях и их субт>ектах // Проблемьі науки гражданского процес-суального права. — X., 2002.

5. Чечина Н. А. Гражданские процессуальньїе правоотноше-ния. — Л., 1966.

Щеглов В. Н. Гражданское процессуальное правоотношение. —М., 1966.

ПІтефан М. Й. Підприємство і правосуддя. — К., 1992; Проблеми теорії і практики цивільних процесуальних засобів захистусуб'єктивних прав громадян і організацій // Вісник КДУ. Юридичнінауки. — 1987. — № 28.

Зейдер Н. Б. Гражданские процессуальньїе правоотношения. —Саратов, 1965.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]